bildt-nazister

Bild: Bengt Nyman / SVT

Inrikes

Carl Bildt: Israeler är nazister

Publicerad 5/19/2021
Annons

I en intervju i SVT liknar den tidigare statsministern, moderatledaren och fredsmäklaren Carl Bildt den israeliska polisen vid nazi-Tysklands Gestapo och SS.

Bildt menar att Hamas raketskjutningar från Gaza mot civila mål i Israel kan förklaras med att den israeliska polisen under Ramadan gick in Al-Aqsamoskén i samband med att palestinska upplopp iscensatts omkring byggnaden. Enligt Bildt var detta att jämföra med om Hitler-Tyskland skulle skickat in sina trupper i Vatikanen.

Liknelsen var ämnad att skapa förståelse för de känslor som den israeliska polisåtgärden väcker bland palestinierna. Den ansluter till en för antisemitism kritiserad retorik vanlig bland palestinier i regionen och i diasporan i Europa där man menar att Israel idag behandlar palestinierna på samma sätt som de tyska nazisterna behandlade judarna.

Bildt ansluter till samma tankegods dit palestinska krav på en ny Hitler och en ny Förintelse för judar hör. Hashtag #HitlerTheGreat blev populär på sociala medier i början av konflikten i Gaza. Detta har Samnytt tidigare rapporterat om.

LÄS MER: #HitlerTheGreat blev paroll för muslimer på Twitter under konflikten i Israel

Under intervjun tog Carl Bildt också ställning för de palestinska husockupanter som enligt ett utslag i Israels högsta domstol ska avhysas från ett antal fastigheter i östra Jerusalem. Beslutet har tillsammans med polisingripandet vid Al-Aqsamoskén använts som förevändning av Hamas för att attackera Israel med raketer.

– Lagarna är utformade på ett sätt som inte är rättvist, hävdade Bildt också i svar på en fråga från SVT:s nyhetsankare om inte palestinierna ”har rätt att sätta ned foten” så som man nu gör genom att attackera Israel.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons