Carl Bildt. Foto: Magnus Fröderberg (CC)

Carl Bildts krav: ”Ta hem IS-terrorister och integrera dem”

10.4K Shares

I ett öppet brev skriver Carl Bildt tillsammans med 25 andra från tankesmedjan The European Council on Foreign Relations om att europeiska länder måste släppa in IS-terrorister. De menar att det är ”oansvarigt” att hålla dem i ”överfulla flyktingläger”.

Andra signaturer på det öppna brevet är nuvarande eller före detta parlamentsledamöter och regeringsmedlemmar från flera olika europeiska länder. Bland annat har även socialdemokraten Pierre Schori skrivit under.

I brevet skriver de bland annat:

Att lämna dem i improviserade fängelser och överfulla flykrtingläger är oansvar, och i barnens fallm inhumant. Med inga bättre alternativ tillgängliga borde europeiska länder omedelbart påbörja ett program av kontrollerad repatriering av dess medborgare.

Carl Bildt hävdar också att europeiska regeringar har, och bör använda sina resurser på terroristerna:

Men europeiska regeringar har resurserna att hantera dessa människor genom åtal, övervakning och integration, beroende på vad som passar bäst.

Oroliga för att terroristerna behandlas inhumant

I brevet bekymrar sig Bildt och hans medskribenter även om att terroristerna kan riskera dödsstraff eller andra ”brott mot mänskliga rättigheterna”.

Reaktionerna på det minst sagt originella förslaget lät inte vänta på sig:

10.4K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.