Magdalena Andersson har utsett Jeanette Gustafsdotter, tidigare vd för Tidningsutgivarna, som ny kulturminister. Gustafsdotter var en drivande kraft i påverkanskampanjerna för utvidgad nätcensur mot alternativmedia. Det resulterade bland annat i att Granskning Sverige stängdes ned från YouTube.
– Vi kan inte ha hatsajter som gör sig skyldiga till hatbrott, var Gustafsdotter omdöme om GS granskande journalistik i en intervju.

År 2018 fick det medborgarjournalistiska nätverket Granskning Sverige sitt huvudkonto på YouTube nedstängt, vilket Samnytt rapporterade om. Orsaken var att Google som äger YouTube uppvaktats av bland annat Dagens Nyheter, Expressen och lobbyorganisationen Tidningsutgivarna i en samordnad kampanj där man beivrat att YouTube-klipp innehållit skärmdumpar som man menar utgjort upphovsrättsliga intrång.

Den allmänna uppfattningen var dock att det egentliga skälet till att vilja tysta GS var att de ställt msm-medias journalister mot väggen med obekväma frågor. Det erkändes också indirekt av Jeanette Gustafsdotter som talade om ”hatsajter” och ”hatbrott”, inte om upphovsrättsliga intrång.

LÄS ÄVEN: Granskning Sveriges YouTube-kanal nedsläckt

Gick med i partiet på måndagen – blev minister på tisdagen

På tisdagen meddelade Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S) att Jeanette Gustafsdotter är Sveriges nya kulturminister, något som välkomnas av gammelmedia.

Gustafsdotter som närmast kommer från Sveriges Museer, var dessförinnan vd för mediebolagens lobbyorganisation Tidningsutgivarna (TU). I arbetet hos TU var Gustafsdotter drivande i att kräva det hon beskrev som ”större ansvar från plattformarna i sociala medier” men som många kritiserat för att handla om inskränkningar i yttrandefriheten.

– Jag har varit med i partiet sedan i lördags. Men socialdemokrat har jag varit hela livet, hävdar Gustafsdotter till DN.

Det är inte första gången som statsrådsposten som kulturminister tillsätts på det här kontroversiella sättet. När Alice Bah Kuhnke utsågs till uppdraget hade hon gått med i Miljöpartiet bara dagar tidigare.

LÄS ÄVEN: Regeringen och Tidningsutgivarna i ”konstruktivt möte” med YouTube och Twitter om utvidgad nätcensur

Drev på för att stänga ned ”hets- och hatsajter”

I en intervju med Expressen år 2018 tydliggjorde Gustafsdotter att man inte kan tolerera ”hatsajter” och att hon skulle agera genom att ta kontakt med regeringen för att utöva påtryckning. Gustafsdotter nämner i intervjun att hon vill se att justitieministern sätter press på IT-bolagen om utvidgad nätcensur.

– Det är ett stort problem. Extra allvarligt när man riktar sig mot så kallade bärare av demokratin, det vill säga journalister, politiker och rättssamhället. Då är dert extra allvarligt och ett stort problem, sa Gustafssdotter.

– Ytterst skulle jag faktiskt vilja att man nu från svenskt regeringshåll börjar påtala det här. Det borde vara justitieministern som ställer en öppen fråga till Google i hur man ska ta tag i problemen. Det kan inte vara meningen att man ska ha hätska sajter eller hatsajter där man gör sig skyldiga till direkta olagligheter såsom upphovsrättsliga eller hatbrott och sedan står man fri från det. Jag kommer kontakta justitiedepartementet och framföra en önskan att få träffa justitieministern sa Gustafsdotter.

Vill se invandringskritiker uthängda

Gustafsdotter ser grävande journalistik mot journalister, politiker och rättssamhället som ett allvarligt problem. Hon föredrar i stället grävande journalistik med både hembesök och uthängningar om den riktas mot invandringskritiker som skrivit på Avpixlat.

SD-hat

I sociala medier följer Gustafsdotter SD-fientliga konton där partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof jämförs med Adolf Hitler.

LÄS ÄVEN: Reportrar Utan Gränser kritisk till hetskampanj mot Granskning Sverige: ”Inskränker yttrandefriheten”