T.v. Rashid Musa med Rabia-tecknet. T.h. Riksdagsledamoten Abir al-Sahlani (C). Faksimil Facebook

Centerpartiet anordnar seminarium med kopplingar till Muslimska brödraskapet

6.3K Shares

Inför det stundande EU-valet har Centerpartiet tillsammans med Vänsterpartiet anordnat ett seminarium om afrofobi och islamofobi. En av av personerna som uppges medverka är islamisten Rashid Musa som tidigare uttryckt förakt mot vita och stöd för islamism.

Den 15 maj hålls seminariet som ska ha en utgångspunkt i Europaparlamentets resolution mot afrofobi. Det uppmärksammar bland annat medborgarjournalisten Rebecca Weidmo Uvell.

På medlemsföreningen Trycks hemsida står det att ”konferensen afrofobi och islamofobi vad händer inför EU-valet – erkännande, rättvisa och utveckling!” är ett initiativ av riksdagsledamöterna Abir Al-Sahlani (C) och Malcom Jallow (V). Seminariet hålls i samarbete med ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Afrosvenskarnas Riksorganisation, Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, ArA – Antirasistiska Akedemin samt Tryck.

I ett numera borttaget twitterinlägg uppgav den tidigare S-riksdagsledamoten Carina Hägg att ett flertal personer med islamistiska kopplingar deltar i seminariet.

Kopplingar till Muslimska brödraskapet
Den första personen som nämns i listan är islamisten Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer. Musa har tidigare bland annat hävdat att de som kritiserar den muslimska slöjan i Sverige är ”rasister”.

LÄS ÄVEN: Sveriges Unga Muslimer får rätt till statsbidrag – trots samröre med våldsbejakande islamism


Musa är även känd för en mängd kontroversiella uttalanden om islamister och vita människor. Bland annat har Musa haft svårt att fördöma den Islamiska statens terrorhandlingar. I samband med terrordådet i Berlin strax innan julafton år 2016, i vilket 12 människor dog och 48 skadades, kommenterade Musa attacken med texten ”vem var det som sade att måndagar är trista?”

Här nedanför syns Musa stoltsera med Rabia-tecknet som främst används av anhängare till den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet. Egypten har klassat tecknet som en indirekt uppmaning till terrorism.


Rashid Musa.

Rabia-tecknet beskrivs som en symbol för motstånd, islamism och martyrskap. Hösten 2013 publicerade den konservativa tidningen FrontPage Magazine tecknet som man menar är en symbol som kan jämföras med den svarta jihadflaggan.Rashid Musa.

Den amerikanska tankesmedjan The Middle East Forum uppmärksammade artikeln och en rad förklaringar från Rabias officiella hemsida.

R4BIA är födelsen av en ny värld.
R4BIA är återkomsten av muslimer på världsscenen.
R4BIA är platsen där de så kallade västerländska värdena har fallit.
R4BIA är namnet på alla som med deras död väcker den islamiska världen.
R4BIA är det nya namnet på barnen som ska förändra världen.
R4BIA är rättvisa för alla mot ruttna västerländska värden.
R4BIA är ren martyrskap.
R4BIA är en ny värld.
R4BIA är slutet för kapitalister (inte kapitalism utan kapitalister).
R4BIA är slutet för sionister (inte sionism utan sionister).
R4BIA är Ummah.
R4BIA är att förena den islamiska världen.
R4ABIA är slutet mot en omoralisk media.
R4ABIA är arenan för martyrskap.
R4ABIA är modern av martyrer.
R4ABIA är ett leende martyrskap.

Nedan syns Musa i röd markering stoltsera med tecknet tillsammans med ett flertal personer. Bredvid Musa, i rutig skjorta, syns den kommunpolitikern Mohamed Temsamani (MP).

Fler kopplingar till Muslimska brödraskapet
I ett blogginlägg skriver Weidmo Uvell att Abdullhai, som också medverkar i seminariet, är samma person som stämt Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson (S) för att hon satte ned foten mot islamism och vägrade att ge Abdullhai och Kitimbwa Sabunis fru Fatima Doubakil (med kopplingar till dömda terroristerna Munir Awad och Ali Berzengi samt den terrorstödjande organisationen Charta 2008) en plattform för sin identitetspolitiska islamistiska extremism. Hermansson uppmärksammades tidigare i vår när hon avsattes efter en infekterad maktkamp där hon bland annat kämpat mot islamism och hedersförtryck.

Abdulhai är även känd för att ha författat rapporter åt det islamistiska studieförbundet Ibn Rushd som med sin radikala tolkning av islam utpekats för att radikalisera ungdomar i landet. Det har även framkommit uppgifter om att studieförbundet har kopplingar till Muslimska brödraskapet.

6.3K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.