”Kriminellt troll på riksdagslistan för Centerpartiet”. Samtidigt ignorerar partiets presstjänst frågor om Trbojevic

Tidigare idag kunde Samhällsnytt avslöja att Simon Trbojevic, som står på Centerns riksdagslista tillsammans med Annie Lööf, är dömd för ett allvarligt våldsbrott samt deltar i trollattacker mot Samhällsnytt på Twitter. Trbojevic dömdes till tre månaders fängelse, alternativt 100 timmars samhällstjänst, för att ha attackerat en för honom okänd man på en restaurang i Stockholm. Den centerpartistiske politikern slog med ett glas mot personens ansikte, varpå glaset krossades och orsakade allvarliga skärskador för mannen.

LÄS MER: Våldsdömd riksdagskandidat (C) bakom attackerna mot Samhällsnytt

Under dagen försökte Samhällsnytt att få en kommentar från Centerpartiet angående Trbojevic. Vi pratade med två pressekreterare på partiets presstjänst som hävdar att de inte kan svara på frågan om det är lämpligt att personer dömda för allvarliga våldsbrott representerar partiet i riksdagen. Den sista vi pratade med var Stina Wernersson, pressekreterare, ett par timmar efter publiceringen av vår artikel:

– Nej, då får vi… Då får jag återkomma… Jag… jag har inte hört någonting om det.

Det är dock ganska allvarliga uppgifter som vi har publicerat och som kräver er kommentar.

– Det är en företrädare som ska kommentera det här. Och jag vill inte bli citerad!

Även Wernerssons partikamrat, den våldsdömde Trbojevic, försökte stoppa vår granskning genom att förbjuda oss att publicera ”någonting med” honom utan hans medgivande.

Wernersson hävdar att hon inte hört någonting om vårt avslöjande. Dock togs Centerpartiets sidor med kandidatlistor till riksdag och landstingsvalet i Stockholm där Trbojevic förekommer ner direkt efter vår publicering:

Vi blev tvungna att istället länka till sparade kopior av sidorna på tjänsten Web.Archive. Efter en viss tid blev sidorna åter tillgängliga – med Trbojevics namn kvar på båda. Antagligen bestämde sig partiledningen efter en stund för att ha den våldsdömde mannen kvar på vallistorna – i tron om att vårt avslöjande inte kommer att tas upp av gammelmedier.

Samhällsnytt försökte även att nå Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar genom Twitter. Men istället för att svara på vår fråga försökte han misstänkliggöra Samhällsnytt och antyda att vi ligger bakom en ”parad av trollkonton som gillar och delar” inlägget med vår frågeställning:

En annan användare på Twitter har dock tillrättavisat kommunikationschefen och förklarat hur sociala medier fungerar:


Flera användare uttryckte oro över att kriminella ska komma in i riksdagen genom Centerpartiet. Partiledaren Annie Lööf hånades även med anspelning på den senaste islamistskandalen i det skandaldrabbade partiet:

Tidigare har Centerns ledare i ett uttalande sagt att det är ”förbjudet att vara kriminell i Sverige”. Samhällsnytt kontaktade Lööf på Twitter med frågan om hon vill kommentera sin våldsdömde partikamrat utöver detta. Vi fick inget svar på frågan:

De frågor som vi skulle vilja få ett svar på är följande:

Centerpartiet brukar att ha en hög svansföring i frågan om bakgrundskontroller av anställda och företrädare hos andra partier samt kräva att vissa personer ska sparkas på bara indicier. Hur står det till med bakgrundskontroller för tilltänkta centerpartistiska riksdagsledamöter?

Anser Centerpartiet att det är lämpligt att personer dömda för ett allvarligt våldsbrott ska ha tillgång till riksdagen och representera partiet där?

Sent under eftermiddagen kom ett sms från Centerpartiets presstjänst:

”Centerpartiet avböjer att kommentera”

Vid en kontroll av vallistorna i skrivande stund visar det sig att Simon Trbojevic är fortsatt kvar som Centerns kandidat både till riksdagen och till landstinget i Stockholms län.