annie lööf fotboll
Inrikes

Centerpartiet i fritt fall – halverat stöd på ett år

Publicerad 5/25/2022
Annons

I juni i fjol fick C ett stöd på tio procent i Ipsos mätningar. När majmätningen nu presenteras står det klart att partiets stöd rasar – fem procent är dessutom den lägsta noteringen på sju år.

Centerpartiet har tappat väljarstöd i de tre senaste mätningarna från Ipsos. Sist partiet fick lägre än fem procent är för drygt sju år sen, i april 2015. Det är samtidigt mer än tre procentenheter under valresultatet 2018 och bara hälften av vad C hade i maj förra gången inför valet.

LÄS ÄVEN: C-veteranen om Annie Lööfs styre: ”Fiasko!”

Enligt Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos har väljarna gått till alla partier utom Kristdemokraterna, men nettoförlusten är störst till Socialdemokraterna.

– Nästan var femte väljare som röstade på Centerpartiet 2018 uppger i majmätningen att de skulle rösta på Socialdemokraterna, säger han till Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet: Sverige har hundratusentals muslimska poliser och läkare

Socialdemokraterna ökar igen efter en tillfällig nedgång i aprilmätningen och ligger åtta procentenheter högre än i maj valåret 2018.

Samtidigt förekommer oro och intern kritik inom partiet och man menar bland annat att partiledare Annie Lööf låter som ”en repad skiva”.

S 32 (+2)
M 22 (0)
SD 18 (0)
V 9 (0)
C 5 (-1)
KD 5 (-1)
MP 3 (-1)
L 3 (0)

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons