Kantar Sifo har nyligen släppt en opinionsundersökning. I denna får Centerpartiet sin absolut sämsta notering på flera år. Inte sedan 2014 har opinionssiffrorna varit så dåliga som de är nu.

Siffrorna är en sammanställning av de mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot. När mätningarna publiceras uppenbarar sig ett svårt läge för riksdagens liberala partier. C ligger strax över spärren med 4,6 procent och Liberalerna hamnar precis under med 3,6 procent. Generellt sett är det småpartierna som tappar i opinionen.

LÄS ÄVEN: Malmer Stenergard (M): Migrationskaoset Annie Lööfs fel

Samnytt har tidigare uppmärksammat Centerpartiets kris. I valet 2022 erhöll man 6,3 procent av rösterna, vilket räknades som ett historiskt dåligt valresultat. Enligt den aktuella mätningen ligger man nästan 2 procent under detta redan dåliga resultat.

Det fanns förhoppningar om att den nyligen tillträdda partiledaren Muharrem Demirok skulle vända det svårt opinionsläget, men dessa förhoppningar har inte infriats. Tvärtom har Demirok slagit rekord genom att vara den partiledare som minst andel väljare har förtroende för. Det kunde tidigt i valprocessen rapporteras att Demirok flera gånger hade blivit dömd för våldsbrott, bland annat efter att ha skallat en man.

Av de tillfrågade i mätningen uppgav hela 50 procent att de hade litet eller inget förtroende för C-ledaren. Resultatet var det sämsta som uppmätts sedan Demoskop började med sina förtroendemätningar.