Foto: News Oresund

Foto: News Oresund.

Inrikes

Centerpartiet säger ja till förslaget om att ge ’ensamkommande’ ny chans att stanna

Publicerad 4/24/2018
Annons

C-ledaren Annie Lööf uppgav på en presskonferens på tisdagen att partiet avser släppa igenom regeringens proposition i riksdagen.

– Vi kommer att släppa igenom förslaget, sa Annie Lööf på pressträffen.

LÄS MER: Regeringsproposition idag – 9 000 ‘ensamkommande’ med avslag ska få ny chans att stanna och studera

Trots den stenhårda kritiken mot förslaget från Lagrådet, som menade att gränsen i och med detta har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas, släpper Centerpartiet alltså igenom förslaget och går emot allianskollegorna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samt Sverigedemokraterna.

Lööf medger samtidigt att förslaget är dåligt men hänvisar till ”medmänsklighet och humanitära konsekvenser för tusentals människor i första rummet”.

På sociala medier kommenterar många att alliansen nu är död.

I ett pressmeddelande vidareutvecklar man tankegångarna kring beslutet:

– Centerpartiets linje har konsekvent varit att de ensamkommande som var minderåriga när de kom och som har drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider bör få en ny chans. Vår samlade bedömning är därför ändå att vi kommer släppa igenom den här lagen. Nu får dessa unga tre månader på sig att ansöka om en ny individuell prövning utifrån den nya lagen.

– Många av dessa unga har rotats sig i det svenska samhället. Enskilda människor, skolor, kyrkor och idrottsföreningar har alla ställt upp för att ge dem en värdig tillvaro och en väg in i det svenska samhället. Med de ändringar som har gjorts kan förslaget till viss del beskrivas som en typ av arbetskraftsinvandring, men för människor som redan befinner sig här. Och det är en bra princip att den som kan försörja sig själv också får stanna.

– De senaste årens lagstiftningsarbete på migrationsområdet har varit ett haveri. Detta är den fjärde tillfälliga lagen på migrationsområdet på kort tid, inklusive id-kraven. Efter detta beslut måste vi nu återgå till en långsiktig och förutsägbar migrationspolitik brett förankrad över blockgränsen, säger Annie Lööf.

LÄS MER: Lagrådet avstyrker regeringens förslag om att låta 9 000 ‘ensamkommande’ stanna

9 000 så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” företrädesvis från Afghanistan omfattas av förslaget som ger en möjlighet till tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier eller motsvarande och föreslås träda i kraft den 1 juni.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1053Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons