Centerpartiet säger nej till att öka försvarsanslaget till två procent av BNP till år 2025 – trots att partiet upprepade gånger under mars månad själva krävt det. Partiet röstar därför nej när oppositionen nu förseslår en sådan ökning.
– Det de föreslår nu är verkligen oseriöst, säger Lars Thomsson (C) till Sveriges radio.

”Det säkerhetspolitiska läget i Europa är allvarligt och oroande. Centerpartiet vill därför höja försvarets anslag kraftfullt, med en ökning till två procent av BNP senast 2025.”

Så uttryckte sig Centerpartiet i ett pressmeddelande 2 mars i år.

– Putins krig är en hänsynslös attack mot människoliv och mot Ukrainas demokrati. Men det är också en attack mot den europeiska freden, och innebär en betydligt mörkare verklighet som Sverige måste förhålla sig till, sade partiledaren Annie Lööf som kommentar till förslaget.

Upprepade kravet

Att Centerpartiet vill höja försvarsanslaget till två procent av BNP senast år 2025 upprepades därefter vid flera tillfällen under mars månad. Bland annat i debattartiklar. Senaste gången kravet framfördes var i en intervju med Realtid sista mars.

– I nästa vecka påbörjas förhandlingarna om det här som kallas två procent av BNP. Den långsiktiga målsättningen. Där vill vi nå två procent av BNP senast 2025, sade Annie Lööf då.

Därefter tystnade Centerpartiet.

M, SD, KD och L överens

I mitten av maj lade Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett gemensamt förslag om att höja försvarsanslagen till två procent av BNP till 2025.

”Det svenska försvaret måste rustas upp snabbare”, skrev de fyra partierna och presenterade en gemensam politisk linje.

Den socialdemokratiska regeringen motsätter sig emellertid en så snabb upprustning. Den vill också höja försvarsanslagen till två procent av BNP, men tycker att det målet inte behöver nås förrän 2028. Det är efter nästa mandatperiod.

Som jämförelse kan nämnas att Försvarsmaktens budget idag är runt 1,3 procent av BNP.

C: ”Oseriöst”

Nu har Centerpartiet beslutat sig för att ställa sig bakom regeringens linje och säger därför nej till sitt eget tvåprocentsmål till 2025. Därmed kommer de fyra högerpartierna inte kunna få igenom sitt försvarskrav.

– Det de föreslår nu är verkligen oseriöst, säger Lars Thomsson, suppleant för Centerpartiet i försvarsutskottet, till statsradion.

Thomsson hävdar att det inte är ”genomförbart” att öka försvarsanslaget så snabbt som hans parti tidigare krävt, och som M, SD, KD och L fortfarande vill göra.

Centerpartiets omsängning kritiseras av bland annat Felix Arnstedt, politisk sekreterare på Moderaterna.

”De kanske hade glömt kostnader för att försvara Öland i sitt egna förslag”, twittrar han sarkastiskt.

LÄS ÄVEN: Inget Öland på Centerpartiets karta över Sverige