När Centerpartiet skulle tvinga bort en kommuntopp från partiet såg man till att muta honom med skattebetalarnas pengar. I förhandlingen har partiet argumenterat för att han kan få både omställningsstöd och omställningsinsats – något som partiet skulle klubba igenom bara någon vecka senare.

Den 23 september förra året var Centerpartiet i Örebro kommun delaktiga i att ändra regelverket vad gäller omställningsstöd som ska betalas ut till politiker som lämnar sina förtroendeuppdrag. Nämligen avskaffades kravet på avräkning vid annan inkomst.

LÄS ÄVEN: Här är alla centerpartister som hoppat av efter pedofilskandalerna

Bara två veckor senare avgick Per-Åke Sörman, kommunalråd i Örebro, detta efter en tids försök att bli av med honom. Det interna missnöjet med Sörman har kommunicerats ut med att partiet saknade förtroende för honom.

C förhandlade med skattebetalarnas pengar

På tisdagen framkom uppgifter att centerpartistiska politiker under interna möten har övertalat Sörman att hoppa av. För att sockra pillret ska han ha erbjudits att ta del av det guldkantade omställningsstödet från skattebetalarna. Sörman skulle därmed få ta del av 59 708 kronor per månad i ett helt år, det vill säga 716 496 kronor.

– Jag hade inte förtroende från partiet längre. Då var det ett argument från partikolleger att: ”du har ett omställningsstöd och en omställningsinsats som kan hjälpa dig på en ny bana”, säger Sörman till Expressen.

Redan den 2 november började Sörman ett nytt jobb som affärsutvecklare hos Holmstedt och Partner Financial Services AB. Detta samtidigt som han fortsatte lyfta in omställningsstödet.

Vid sidan om det nya jobbet har Sörman samtidigt arbetat som marknadsförare hos ÖSK Bandy och fortsatt erhålla arvoden från uppdragen som ordförande i Landsbygdsnämnden i Örebro kommun.

C-toppen vill ha skattebetalarnas pengar

Sörman som tidigare har försökt att framställa sig som en folklig politiker genom att klä sig i sportkläder i samband med politiska sammanträden är nöjd med situationen som genererat dubbla inkomster i ett år.

– Det stämmer och det enda jag kan säga är att jag följer Örebro kommuns regler och avtal, säger han till SVT.

När Sörman får frågan hur han tror att väljarna uppfattar det guldkantade avtalet medger han att det borde vara annorlunda. Men han själv tänker inte vidta några åtgärder för sätta stopp för pengarna.

– Det är klart att det borde vara avräkning. Det står jag för, säger Sörman.

Flera politiker tar del av guldavtalet

I en sammanställning som Expressen har gjort framgår det att flera andra politiker mottar pengar från det generösa systemet trots att de redan har nya jobb. Nedan följer ett axplock av de politiker som erhållit stödet.

Johnny Carlsson (C), tidigare kommunstyrelseordförande i Herrljunga. Carlsson gick tillbaka till sitt arbete som konsult och fortsatte inkassera omställningsstöd på 46 096 kronor per månad. Kostnaden för skattebetalarna blev 553 152 kronor.

Tony Hansen (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Tranemo. Kort efter att han lämnade kommunpolitiken började han återigen arbeta som fackombudsman hos IF Metall parallellt med att skattebetalarna betalade 814 393 kronor.

Malin Carlsson (S), tidigare kommunalråd i Borås. Carlsson lämnade uppdraget efter interna strider och gick tillbaka till sin tidigare tjänst hos Arbetsförmedlingen. Samtidigt får hon ta del av 867 838 kronor från skattebetalarna.

Anders Bevemyr (S), tidigare kommunalråd i Valdemarsvik. Bevemyr lämnade arbetet som heltidspolitiker för att återgå till sitt arbete inom socialtjänsten i kommunen där han var vid tillfället var tjänstledig. Men kort innan han lämnade tjänsten som kommunalråd valde han att säga upp sig från arbetet och istället leva på skattebetalarnas pengar. Den sammanlagda kostnaden blev 553 140 kronor.

Ragnar Lindén (MP), tidigare oppositionsråd Strängnäs. När Lindén lämnade uppdrag i januari 2019 fortsatte han inkassera 22 747 kronor varje månad året ut. I juni samma år började han ett nytt jobb som utredare av kollektivtrafikfrågor på kommunstyrelsens kansli i Strängnäs. Kostnaden för skattebetalarna blev 272 964 kronor.

Ulrika Edman (V), tidigare gruppledare i Umeå. Edman började arbeta som kurator vid Norrlands universitetssjukhus och kvitterar samtidigt ut 45 269 kronor varje månad. Den sammanlagda kostnaden för skattebetalarna är 543 228 kronor.

LÄS ÄVEN: ”Klimatsmarta” Centerpartiet tar flyget – 74 000 gånger högre utsläpp av CO2 än tåg