kristet kors kyrka

Foto: MbMan7.

Inrikes

Centerpartist vill avskaffa kristna helgdagar: ”Dagens Sverige ett mångkulturellt land”

Publicerad 18:10
Annons

Då Sverige av i dag på många sätt är ett mångkulturellt och sekulariserat land menar Nils-Erik Mellström, kretsordförande för Centerpartiet i Filipstad, att det är dags att se över och modernisera hur arbetsveckan organiseras så att den passar alla oavsett religion eller kulturarv. Denna centerpartistiska modernisering skulle även innebära att de kristna helgdagarna skrotas.

Enligt Mellström lever vi en tid då vi förväntar oss tillgänglighet alla dagar i veckan och vårt sätt att leva går i otakt med den nuvarande arbetsveckan. Att allas veckovila ska ske på lördagar och söndagar ”är otidsenligt och oekonomiskt”. Liksom många av våra högtider kommer denna tradition från vårt kristna kulturarv som ”nästan helt spelat ut sin roll”.

Mellströms förslag är att låta alla själva välja vilka dagar de vill ha sin veckovila på, vilket han menar skulle ge flera vinster, bland annat en större tillgänglighet och service. Då dagens extra kostnader för de som arbetar helg då skulle tas bort skulle det även ”innebära besparingsmöjligheter för arbetsgivare”.

Som kommunpolitiker i Filipstad är jag övertygad om att en modernisering av arbetsveckan skulle få mångfaldigt positiva effekter för våra kommunarbetare såväl som för våra skattebetalare.

Kontroversiella förslag
I slutet av 2012 blev det stor uppmärksamhet kring Centerpartiets förslag till idéprogram där man bland annat inkluderat månggifte och fri invandring samt slopad skolplikt – punkter som sedermera togs bort.

Muslimsk helgdag
2011 föreslog socialdemokraten Carin Jämtin att Sverige borde införa en muslimsk helgdag som skulle ersätta en av de kristna högtiderna.

– Nästan alla våra helgdagar, förutom midsommar och första maj, är religiöst kristet betingade. Sverige är i dag ett multikulturellt samhälle, och det är verkligen värt att titta på hur man kan göra, sa hon till Svenska Dagbladet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons