Foto: Fredrik Sandberg, Joakim Berndes

Centerpartist vill förbjuda folkomröstningar – ”för demokratins skull”

22.8K Shares

Hanna Wagenius – jurist, C-märkt debattör och tidigare ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund – skriver på tisdagen i en krönika på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro att hon vill avskaffa folkomröstningar ”för demokratins skull”. Hon menar att medborgarna inte är tillräckligt pålästa för att de ska få rösta. 

Wagenius menar att Brexitomröstningen är ett tydligt exempel på en ”felanvänd folkomröstning” eftersom det tagit lång tid för Storbritannien att lämna EU. Hon anser att man inte kan förvänta sig att privatpersoner är pålästa om frågorna som det ska folkomröstas om, och att representativ demokrati utan undantag är det bästa eftersom politikerna har bäst koll.

Krönikan har väckt starka reaktioner i sociala medier. Inte minst hos moderaten Rebecca Weidmo Uvell som kommenterat Wagenius argument på Twitter. Hon menar att Centerpartiet närmar sig socialismen steg för steg.

Folkomröstningar är idag den enda direktdemokratiska rättighet som en svensk medborgare har. I en folkomröstning röstar man direkt i en sakfråga utifrån sin egen preferens – inte på en politiker eller på ett politiskt parti som man sedan hoppas ska agera som ombud för väljarnas åsikter, som i representativ parlamentarisk demokrati.

Hanna Wagenius tar i sin krönika inte upp varför hon anser att Sveriges befolkning är tillräckligt pålästa för att kunna rösta på politiska representanter men inte i politiska sakfrågor.

I Schweiz tillämpas direktdemokrati med folkomröstningar i mycket stor utsträckning. Landet räknas som ett av Europas mest välfungerande och välmående.

22.8K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.