yuksel

Faksimil Youtube

Inrikes

Centerpartistisk islamist med förflutet i fascistorganisation startar nytt parti

Publicerad 8/7/2019
Annons

Inför valet i fjol var Mikail Yüksel Centerpartiets toppkandidat i Göteborg. Efter att hans samröre med den fascistiska gruppen Grå vargarna blev känd uteslöts han ur partiet. Nu satsar Yüksel åter igen på politiken med sitt nystartade parti vars namn ännu inte bestämts.

Grå vargarna är samma organisation som den före detta miljöpartistiske bostadsministern Mehmet Kaplan avslöjades ha samröre med. Organisationen är det högerextrema turkiska partiet Nationella aktionspartiets (MHP) ungdomsorganisation.

I en intervju med Sveriges Radio i början av augusti 2018 säger Yüksel att hans ambition med att kandidera till riksdagen är att arbeta med sin hjärtefråga integration.

– De frågor som jag vill driva bestäms mer på riksplanet, alltså i Sveriges riksdag. Hur vi får en bra arbetsmarknad som gör att vi får en väl fungerande integration och hur vi stoppar de gängkriminella är frågor där det behövs en ny rikspolitik, säger Mikail Yüksel.

”Med rätt politik främjar vi integration, samt tryggar tillförsel av skattemedel och arbetskraft till vår gemensamma välfärd”, skrev han på Företagarnas kandidatguide.

Uteslutning
Bara några dagar senare i augusti kom beskedet att han utesluts med omedelbar verkan med hänvisning till hans samröre med Grå vargarna. Då Yüksel inte följde uppmaningen att lämna sin plats blev han i stället utesluten av partistyrelsen. Efter samtal kom nya uppgifter fram.

– Då har han uppgett att han för några år sedan var med i förberedelsesamtal för att starta en gren av Grå vargarna i Sverige och Skandinavien. Det är något som vi i partiledningen inte har fått någon kännedom om. Det strider mot hur man ska vara som kandidat i Centerpartiet och gör att förtroende inom partiet försvinner.

Nytt parti
Redan dagen därpå kom uppgifter om att Yüksel efter uteslutningen hade planer på att starta ett nytt parti.

– Jag tror att många är trötta på de etablerade partierna. Jag har fått hundratals meddelanden från människor jag inte känner som säger att de stöttar mig, sa han då.

På måndagen kungjorde Yüksel att hans nya parti snart ska lanseras som siktar på kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt riksdagen i valet 2022.

”Sverige är ett fantastiskt mångkulturellt land som dessvärre blir allt mer splittrat. Missnöjet med de etablerade partierna växer samtidigt som vi har utmaningar som kräver nytänkande och ett parti som är mer nyanserat i sin retorik”, skriver man bland annat.

Islamofobi
När Sofie Löwenmark, stiftelsen Doku som gransar jihadism och politisk sekreterare för Demokraterna i kommunstyrelsen i Göteborg, twittrade om det nya partiet kallar Yüksel henne för ”en av Sveriges främsta islamofober”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
788Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons