Nato-lobbyisten tillika centerprofilen Patrik Oksanen går i inlägg på Twitter till attack med anledning av en av Samnytts artiklar. Mattias Albinsson, som skrev artikeln, bemöter här de vilseledande påståenden Oksanen sprider.

”Förre SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths pro-ryska blaska kallar Heavy Airlift Wing för ’Natoflyg’, en mulitnationell styrka som fö står under svenskt befäl…”

Så twittrade Patrik Oksanen under tisdagseftermiddagen. Oksanen är en centerpartistisk profil, debattör och ”senior fellow” hos Frivärld, som bedriver lobbyarbete för att Sverige ska ansluta sig till Nato.

Bakgrunden till Oksanens tweet är en artikel jag skrev om att Försvarsmakten i helgen fick hjälp av Natoflyg stationerade i Ungern för att transportera trupper till Gotland.

LÄS MER: Natoflyg från Ungern hjälpte Försvarsmakten till Gotland

Det har allmänintresse, ur många olika perspektiv, att flygplan stationerade utomlands används av Försvarsmakten för att göra strategiska förflyttningar av trupper inom riket. Det är en fråga som människor kan ha åsikter om och därför är det relevant att uppmärksamma det.

En del av Nato, enligt Nato

De tre flygplan av typen Boeing Globemaster C-17 som ingår i ”Heavy Airlift Wing” (”HAW”) är stationerade i Pápa i Ungern. Flygplanens ”livscykel” administreras av Nato under ”NATO Airlift Management Programme (NAMP)”, medan HAW avgör hur flygtimmarna ska fördelas mellan de olika länder som ingår i samarbetet.

Allt detta framgår tydligt av militäralliansens hemsida och är ingen hemlighet. Det är alltså helt korrekt att kalla flygplanen för Natoflyg, eftersom de är det.

Dagens Nyheter och TV4 fick under helgen även de kritik, men då för att de kallat flygplanen ”amerikanskt flyg”. En kritik som kan anses vara mer befogad. Även om det främst är USA som använder flygplanen, och den amerikanska dominansen bland personalen är stor, så lyder de organisatoriskt under Nato.

Utstuderad form av desinformation

Jag noterar också att Patrik Oksanen i sin tweet inte i klartext hävdar att Samnytts artikel är falsk. Istället formulerar han sig på ett sätt så att läsaren ska förmås uppfatta det som att flygplanen inte är Natoflyg, trots att de är det. En utstuderad form av desinformation.

Det står naturligtvis Oksanen fritt att tycka att Sverige ska gå med i Nato och att hoppas på att Annie Lööf blir nästa statsminister. Jag önskar däremot att han fortsättningsvis avstår från att sprida desinformation, hur angelägen han än anser att hans politiska kamp är.

Dessvärre är journalistiken under attack, från sådana som Patrik Oksanen och från andra krafter som öppet eller i skydd av anonymitet sprider falska eller vilseledande påståenden. Deras syfte är ofta att skrämma journalister till att skriva och rapportera i enlighet med deras ofta ganska extrema världsbild. Det är en beklaglig utveckling.

LÄS ÄVEN: Desinformation om Samnytt av vänsterextremist på Aftonbladet

LÄS ÄVEN: Är Socialdemokraterna en kriminell klan?