Erik Paulsson Centerpartiet 95

Erik Paulsson/Genrebild. Foto: Faksimil Facebook/CC

Inrikes

Centerpartistisk pedofil får sänkt straff

Publicerad 15:40
Annons

De systematiska och under lång tid pågående övergreppen som den tidigare kommunala C-toppen Erik Paulsson i Vimmerby begick mot ett barn han hade en nära relation till var inte våldtäkter utan endast grova fridskränkningar. Det menar Göta hovrätt och sänker därför påföljden från fem års fängelse till 1 år och 2 månader.

Det vari april som pedofilhärvan rullades upp. Paulsson som var Centerpartiets starke man i Vimmerby greps och häktades för en lång rad våldtäkter på en minderårig flicka.

Under utredningen framkom att han betalat den unga flickan för att i rollspel agera som ännu yngre och även tvingat i henne knark för att göra henne omtöcknad nog att inte göra motstånd när Paulsson ville utföra sexuella handlingar av mer utstuderat slag.

C-toppen dömdes i tingsrätten för våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp, grov fridskränkning, olaga hot, köp av sexuell tjänst och narkotikabrott.

Överklagade och anlitade ”minnesexpert”

Paulsson överklagade domen och anlitade inför förhandlingen i högre instans en ”minnesexpert” vars uppdrag var att smula sönder flickans vittnesmål. Denne lyckades övertyga hovrättens ledamöter om att offret minns fel om övergreppen i sådan grad att de inte kan klassas som våldtäkt eller sexuella övergrepp.

Hovrätten stryker därför dessa brottsrubriceringar. Fällande dom kvarstår emellertid för de övriga brottsrubriceringarna. I påföljd innebär det att Paulsson i stället för fem års fängelse döms att skaka galler i 1 år och 2 månader. Han får också enligt praxis rabatt med en tredjedel av den nedkortade strafftiden.

LÄS MER: Centertoppen döms för pedofilvåldtäkter – var kär i flickan

LÄS MER: C-topp som dömdes för pedofilvåldtäkter vill frias – tar in minnesexpert för att ifrågasätta barnet

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons