➤ REDAKTIONEN Idag har grundaren av sajten Nyheter Idag publicerat en ny artikel riktad mot Samhällsnytt. Artikeln innehåller knappast något mer än Fricks egna vaga minnen av möten med Kent Ekeroth samt ett antal faktafel, men berör vår redaktion på ett antal punkter som vi vill belysa.

Det är inte svårt att förstå drivkraften bakom artikeln. Sedan starten för åtta månader sedan har Samhällnytt gått om NyheterIdag både vad gäller trafik, kvalitet och antalet egna avslöjanden. Men istället för att konkurrera genom bättre journalistik väljer Chang Frick ett nytt grepp – att skicka en spion till vår redaktion. Spionen tar bilder på en intern redaktionell chatt vilket sedan presenteras i en artikel bakom en betalvägg (så klart!) som ett stort avslöjande.

Ja, det är inte någon hemlighet att vi på redaktionen – liksom många andra grävande journalister i världen – använder chattappen Wickr. En del av redaktionen är anonyma och skriver under sina artiklar med signaturen Samhällsnyttsredaktionen, vilket uppmärksamma läsare säkert lagt märke till. Det finns ingen hemlighet i att det kan kosta mycket i form av personliga förföljelser, hot mot egen försörjning och till och med mot fysisk säkerhet att vara journalist kritisk mot makten. Inte alla är redo att betala det priset, men vill ändå bidra genom sitt arbete.

Istället för att fundera – lägligt nog nära pressfrihetsdagen – om sakernas tillstånd och om varför journalister i Sverige 2018 känner sig tvungna att ta till sådana säkerhetsåtgärder, försöker Frick att vara nyttig för makten och dundrar om ”krypterad chatt”, ”hemlig redaktion” och allt det där.

Spionen som skickats in till Samhällsnytt heter Jonas Bengtsson. Bengtsson har en gedigen bakgrund på regimmedier. Hans värvning till oss beskrivs på följande sätt i Fricks artikel:

”Jonas Bengtsson skickar en vänförfrågan till Kent Ekeroth på Facebook. Han tänker att det kan vara bra att ha kontakt med en sådan citatmaskin när han börjar på Nyheter Idag. Ekeroth frågar ”vem är du?” och när Bengtsson presenterar sig och säger att han ska jobba för Nyheter Idag kommer svaret blixtsnabbt.

– Strunta i det och börja på Samhällsnytt direkt i stället!

Bara ett telefonsamtal och en kvart senare är de överens.”

Problemet med beskrivningen är att den – som så mycket annat i Fricks journalistik – inte stämmer. Jonas Bengtsson kontaktade Samhällsnytt på eget initiativ den 15 mars, alltså en månad innan den ovan beskrivna konversationen ägt rum:

Med hänsyn till hans gedigna bakgrund tvekade inte sajtens ansvarige utgivare Mats Dagerlind till att anställa honom. Tyvärr blev prestationen långt ifrån vad man kunde förvänta sig från en rutinerad journalist.

Bengtsson skrev undermåliga re-writes med ett märkligt ämnesval – exempelvis denna artikel som sticker ut i vårt flöde Här är Donald Trumps nya secret service limousin

Hans record blev ännu sämre när det kommer till egen journalistik – det som han främst förväntades att göra. Den enda egna grävartikel som han presterat under tiden hos oss blev denna – med ett grovt och stundvis osmakligt språk samt oklart nyhetsvärde.

Trots detta krävde Bengtsson att hans artiklar skulle stå som etta på vår framsida. Mats Dagerlind i rollen som ansvarig utgivare hade en del synpunkter på Bengtssons arbete och kämpade under en tid för att förbättra hans journalistik – men när han framförde dem en annan gång sade Bengtsson plötsligt upp sig.

Det bör tilläggas att Bengtsson krävde att få träffa alla medarbetare på redaktionen personligen och inte ville lämna ut sitt telefonnummer med diverse osannolika ursäkter. En annan märklig omständighet med honom var att Bengtsson skulle ha ett uppdrag som redaktör på Aftonbladet under sommaren – men trots att han hade börjat hos oss sa inte Aftonbladet upp samarbetet. Den förklaring som Bengtsson erbjöd till oss var att tidningen hade ”brist på folk på sommaren”. Detta stämmer inte eftersom på sommaren försöker många lokaljournalister från landsbygden och nyutexaminerade journaliststudenter få ett sommarvikariat på stora redaktioner i ambitionen att få in en fot.

Med andra ord hade vi våra aningar om Bengtsson – därför tilläts han aldrig att arbeta med tips, uppgiftslämnare och annan känslig information – aningar som nu alltså besannats.

En annan person som citeras i Fricks artikel är före detta krönikören John Gustavsson. Redaktionen kämpade under en lång tid för att höja kvalitet på hans krönikor – vilket inte var någon lätt uppgift: banala idéer lades fram på ett onödigt komplicerat kvasi-akademiskt sätt i ett försök att ge mer legitimitet till fenomenet ”krönikör John Gustavsson”. Tills slut började Mats Dagerlind som arbetat med krönikor att refusera hans texter. Så här kommenterar han en av Gustavssons sista krönikor som inte publicerats:

– Det var soppa på en spik uttryckt med en otrevligt vulgär, närmast rasistisk ton.

Till Gustavsson meddelades följande:

Detta handlar alltså inte om någon krönika om AfS. Apropå spekulationen om att Samhällsnytt närmar sig till AfS eller något annat politiskt parti vill vi bestämt dementera detta. Vår ambition är att göra en bra journalistik och bli motvikt till korrupta regimmedier, inte att bli en megafon åt något parti eller politisk gruppering.

Samtidigt kom det till vår kännedom att Gustavsson försökt använda sin position som krönikör på Samhällsnytt för egen vinning genom att påstå att han har ”kontakter”, något inflytande på redaktionen och inblick i det redaktionella arbetet. Den enda sensationella uppgiften i artikeln gör gällande att SD-toppen Per Ramhorn ”bokade möte” med Gustavsson för att ta reda på Samhällsnytts ståndpunkt i den politiska debatten. Vi föreslår att Per Ramhorn ringer till tidningens ansvarige utgivare för att få svar på sina frågor nästa gång. Med detta tar redaktionen avstånd från John Gustavsson och hans försök att tillskansa sig politiskt inflytande och kontakter på falska premisser.

En avundsjuk och ohederlig konkurrent och två besvikna före detta medarbetare – är allt som behövs för att laga en soppa på en spik.  I avsaknad av riktiga nyhetsuppslag försöker Chang Frick att sälja sina sista gamla minnen och kapitalisera på drevet mot Kent Ekeroth. Frick får fortsätta sina försök att ställa in sig hos makten och föra sitt lilla skyttegravskrig mot oss som pågått under en lång tid nu. På Samhällsnyttsredaktionen har vi dock viktigare saker för oss – att granska och avslöja makthavare och deras tillskyndare. Det är vad vi kallar journalistik.