ANNONS
Chef i Malmö stad dömd för skadegörelse – sprejade gångtunnel och ljög i polisförhör

En sektionschef inom Socialtjänsten i Malmö stad var på väg hem efter en utekväll med kollegor och beslöt sig för att ta upp en medhavd sprejflaska och klottra ned väggarna i en gångtunnel. Kvinnan iakttogs av en man och larmade polisen som grep kvinnan. Hon förnekar brott och försvarar sig med att lila färgspår på händerna kommer från ”besök i förskola”. Duckar frågor om hon sprejade ”ACAB”.

Det var klockan 21.51 den 5 november förra året som kvinnan var på väg hem efter en utekväll på Möllevångstorget med kollegor inom Malmö stad, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera.

Samhällsnytt kan berätta att kvinnan som ägnat sig åt att förstöra i staden är 38-åriga Linda Gerassi Gillgren som är sektionschef inom Socialtjänsten i Malmö stad och avlönas av skattebetalarna med 42 200 kronor per månad.

Gillgren stannade vid en gångtunnel vid Inre Ringvägen / Sallerupsvägen där hon sedan påbörjade skadegörelsen, Men hon var inte ensam på platsen. En man som cyklade förbi uppmärksammade ljud från någon som klottrade.

Mannen stannade och konfronterade Gillgren som genast stoppade undan sprejflaskan och flydde från platsen. Mannen uppmanade Gillgren att stanna kvar medan han ringde polisen men hon vägrade och cyklade till sin bostad varpå mannen följde efter och kunde tipsa polisen om var kvinnan befann sig.

Brottsplatsen. Foto: Polisen
Brottsplatsen. Foto: Polisen
Graffiti som liknar polishatande budskapet ”ACAB”. Foto: Polisen

Skyller färgspår på besök i förskola

I polisförhör förnekar socialchefen brott och hävdar att hon mådde dåligt och därför stannade i gångtunneln. Vidare menar hon att vittnet som tipsade polisen var skrämmande och förföljde henne utan anledning.

På Gillgrens händer påträffar poliserna spår av samma lila färg som färgen på tunnelväggarna. Men Gillgren försvarar sig med att det inte finns någon koppling till tunneln utan att hon brukar rita när hon besöker en förskola. 

Färgspår på Gillgrens hand. Foto: Polisen

Gillgren uppger i polisförhör att det är hennes sprejflaska. Men hon kan inte berätta vad hon använder den till. Därefter säger Gillgren att hon förvarar flaskan åt en vän. Vem vännen är kan hon däremot inte uppge eftersom hon inte kommer ihåg namnet.

Polisförhör med Gillberg. Foto: Polisen
Gilllgrens sprayflaska. Foto: Polisen

Straffas med böter

Den 10 november meddelade Malmö tingsrätt att Gillgren döms för skadegörelse till villkorlig dom eftersom hon sedan tidigare är ostraffad och anses sakna ett övervakningsbehov.

Gillgren ska betala 30 dagsböter om 430 kronor och ersätta kostnaden för saneringen av klottret till en kostnad av 2 376 kronor.

Duckar frågor om hon sprejade ”ACAB”

När Samhällsnytt ringer Gillgren för att höra hur hon ser på tingsrättsdomen men även få en bättre bild varför hon ägnar sig åt skadegörelse i staden vill hon inte prata med oss.

– Okej. Du jag känner inte att jag riktigt kan prata med dig. Tyvärr.

Varför då?

– Jag sitter lite illa till på jobbet. Jag kan inte prata.

Men du svarar i din arbetstelefon och du arbetar för Malmö stad.

– Tyvärr kan jag inte svara.

Hur ser du på tingsrättsdomen?

[Slänger på luren]

Samhällsnytt har skickat ett e-mail till Gillgren för att höra huruvida hon klottrade förkortningen ”ACAB”, vilket står för ”All Cops Are Bastards” och betyder ”Alla poliser är svin”.

Gillgrens chef vill inte kommmentera

Samhällsnytt har även ringt till Gillgrens chef Therése Wihlborg som är enhetschef i Socialtjänsten. Men hon har ingen kännedom om tingsrättsdomen och vill därför inte kommentera den förrän hon har ”smält” uppgifterna och pratat med Gillgren.

Känner du till domen?

– Nej det visste jag inte.

Hon är dömd för skadegörelse efter att ha klottrat med sprejfärg i en gångtunnel.

– Mhmm…

Hur ser du på detta?

– Jag sitter upptagen och väntar på ett samtal. Kan jag ringa dig vid 16-tiden?

Hur reagerar du på uppgifterna?

– Ja. Jag måste få lov att prata med Linda tänker jag, jag måste få smälta det och fundera. Måste jag få göra. Kan jag ringa dig sen?

Vill du ha målnumret om du nu inte känner till domen?

– Ja absolut.

Wihlborg återkommer i ett textmeddelande till Samhällsnytt där hon skriver följande, ”jag kan inte svara på din fråga då vi inte kommenterar enskilda medarbetare”.

När Samhällsnytt återigen ringer upp Wihlborg för att fråga vilka åtgärder som Malmö stad kommer vidta är hon inte tillgänglig. Vidare vill vi veta om huruvida Gillberg är lämplig som chef inom Socialtjänsten.

Therése Wihlborg. Foto: Faksimil Facebook

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.