ToivoJokkala

Toivo Jokkala. Faksimil Facebook

Inrikes

Chefredaktören Toivo Jokkala svarar på Samhällsnytts frågor: ”Vad tror du ditt jävla proktos???”

Publicerad 3/8/2018
Annons

Arbetarens chefredaktör tappar humöret när han får frågor om tidningens fusk med presstöd. Lyssna på inspelningen med den pressade Toivo Jokkala.

Igår kunde Samhällsnytt avslöja att tidningen Arbetaren lurade till sig hundratusentals skattekronor i presstöd. Under granskningens gång försökte vi vid ett flertal tillfällen att få en kommentar från tidningens chefredaktör Toivo Jokkala.

När Samhällsnytt kontaktar Jokkala på telefon för första gången vägrar han att svara på några frågor överhuvudtaget.

– Vi måste fundera på hur vi ska hantera dig, säger chefredaktören på tidningen, som har starka band till våldsbejakande vänsterextremism, till Samhällsnytt.

Efter detta avslutar han samtalet, men ringer tillbaka efter en kort stund. Denna gång kräver han att Samhällsnytts reporter skickar en kopia på sitt pass till honom. När vi ändå försöker att ställa våra journalistiska frågor blir Jokkala alltmer upprörd tills han börjar skrika rakt in i luren:

– Har budskapet gått fram??

När Samhällsnytt undrar varför chefredaktören är upprörd svarar Jokkala:

– Vad tror du ditt jävla proktos??

Vidare i samtalet undrar vi hur en kopia på ett pass är relevant för Samhällsnytts granskning och våra frågor, varpå Toivo Jokkala kallar Samhällsnytts reporter ”ärkebedragare”. Igår kunde Samhällsnytt avslöja att Jokkala skrev under en försäkran i ansökan om presstöd som har lett till att skattebetalarna blev svindlade på hundratusentals kronor till förmån för den syndikalistiska tidningen.

Man kan ta del av inspelningen av samtalet på länken nedan:

När vi ändå lyckas att ställa vår fråga och förklarar att vi – i enlighet med pressetiska regler – vill ge Arbetaren chansen att bemöta och kommentera våra uppgifter, lägger Jokkala på luren utan att svara på frågan.

Toivo Jokkala blev Arbetarens chefredaktör i november 2015. På sitt konto på Facebook lägger han upp photoshoppade bilder på sig själv – bland annat klistrar han in sig själv på en bild med den kommunistiska diktatorn i Nordkorea som är skyldig till massmord och storskaliga kränkningar av mänskliga rättigheter:

Det framgår inte av kontot vad syftet med denna bild är och om Jokkala inser olämpligheten i att förminska miljoner nordkoreaners lidande under den kommunistiska regimen.

UPPDATERING: det har blivit delade meningar huruvida Jokkala sa ”prakt-as” eller ”proktos” i sitt samtal med Samhällsnytt. Efter att ha lyssnat på inspelningen flera gånger landade Samhällsnytt i att han sa just ”proktos” – vilket är ett ”finare” ord med ursprung i grekiska för ”pain in the ass”. Eftersom Jokkala gör anspråk på att vara den intellektuella vänstern tror vi att tolkningen ”proktos” ligger närmare till sanningen. Vi uppdaterar artikeln så snart som chefredaktören själv reder ut frågetecken. 

LÄS MER: Granskning – Tidningen Arbetaren lurade till sig hundratusentals skattekronor i presstöd

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons