Chinateatern i Stockholm ändrar sin logotyp efter anklagelser att den ska vara ”rasistisk”. Detta eftersom teatern använder en en ”nidbild” av en östasiatisk man.

Det är serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom som berättar för statstelevisionen att teaterns logotyp är kränkande.

– Kritiken mot logotypen handlar om att de har använt sig av en klassisk rasistisk nidbild av en asiatisk man. Den har ju en väldigt lång och våldsam historia här i väst oavsett vilken intention Chinateatern har haft när de bestämde sig för att använda den, säger Lisa Wool-Rim Sjöblom.

Men det är inte bara bilden som anses ”rasistisk”. Även typsnittet i texten ”Chinateatern” anklagas för att vara en ”stereotypisk västerländsk skildring av kinesiska tecken”.

Ulrica Ågren är verksamhetsledare hos Chinateatern och hon meddelar att ett ”förändringsarbete” är igång. Bilden har tagits bort från huvudentrén och digitala plattformar.

– Vi påbörjade förändringsarbetet när vi uppmärksammades på att den kändes stötande. Det har aldrig varit vår avsikt, vi ber om ursäkt för att det gjort det avseende loggans utformning, berättar Ulrica Ågren för SVT.

Chinateatern ritades 1926 av arkitekt Albin Stark efter hans vistelse i Kina 1922. Teatern är kulturminnesmärkt och fylld av kinesisk arkitektur.

LÄS ÄVEN: Frölunda HC tar bort indian efter rasistanklagelser