bulletin

Faksimil Bulletin

Inrikes

CHOCKBESKED: IT-ansvarig Omid tar över Bulletin – Ivar Arpi med flera lämnar

Publicerad 3/22/2021
Annons

I fredags tog de interna stridigheterna på Bulletin ytterligare en ny vändning då chefredaktör och ansvarig utgivare Ivar Arpi fråntogs möjligheten att bestämma över sajtens innehåll.

I ett meddelande från it-ansvarige Omid med pseudonym ”Smith” till sajtens personal beskrivs det senaste draget på följande vis:

För övrigt så är det många av er som skrivit till mig och många av våra prenumeranter har också frågat kundtjänst vad som hänt med vår Podcast kategori.

Jag kan berätta att det var våra kära chefredaktör som i sin obefintliga visdom ansåg sig ha rätt att bestämma vad som ska visas och inte visas (vilket han inte har) på sidan. Jag har nu tagit ifrån de rättigheterna från honom och återställt Podcast kategorin.

Initialt anställdes Ivar Arpi för att ansvara för sajtens poddar men tog sedermera över som chefredaktör. Då inga nya avsnitt producerats den senaste månaden togs kategorin bort från sajten av redaktionen.

LÄS ÄVEN: BULLETIN: Slutet är nära – projektet blöder minst en miljon per månad

Efter fredagens förändring kan Arpi inte längre bestämma över sajtens struktur men har fortfarande rättigheter att publicera och redigera innehåll.

Till Journalisten säger Arpi att han inte upplever sig ha möjlighet att påverka innehållet i Bulletin på det sätt som krävs för utgivningsbevis och som föreskrivs i grundlagen.

Vidare menar han att situationen är ohållbar och att en lösning måste nås, något han räknar med kommer ske under de närmaste dagarna.

Kraven för utgivningsbevis inte längre uppfyllda

Ett av kraven för att tilldelas utgivningsbevis är att sajten inte kan ändras av någon annan än redaktionen. På lördagen uppgav Bulletins vd Pontus Tholin att IT-ansvarig Omid är ”produktägare” till sajten och därför kan besluta om hur startsidan ska se ut.

LÄS ÄVEN: Storbråk på Bulletin: ”Omöjlig som arbetsplats”

Nyligen drabbades Bulletin av ett avhopp då Thomas Gür valde att lämna sajten. I samma veva försökte samme IT-ansvarig Omid att värva frilansjournalisten Joakim Lamotte genom att skriva ett kort mejl med en fråga – ”Vill du skriva för Bulletin?”. Lamotte hånade mejlet och publicerade det på sin Twitter.

Ivar Arpi med flera meddelar avgång

Kort efter artikelns publicering kom Ivar Arpi ut med ett uttalande på Facebook där han meddelar sin avgång – tillsammans med flera andra medarbetare. Bland dem finns Alice Teodorescu, Fredrik Ekelund/Marisol M, kulturchef, Susanna Birgersson, ledarskribent, Nina Lekander, kulturskribent och krönikör, och Michael Economou, kulturedaktör.

I sin statusuppdatering skyller Arpi sitt avgångsbesked på en ”mobbningskampanj” som ägarna ska ha bedrivit mot honom internt:

”Den redaktionella integriteten respekteras inte. I offentligheten har Sanandaji hängt ut enskilda medarbetare, tagit heder och ära av nyhetsredaktionen, samt uttalat sig förminskande om bland annat chefredaktören och den politiska chefredaktören. Internt pågår en mobbningskampanj av chefredaktören/ansvarige utgivare som nu dessutom läckt ut i medierna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons