155 personer har frihetsberövats i Sverige i en omfattande global razzia mot kriminella gäng. Det skriver polisen på sin hemsida.

Under gårdagen rapporterade flera medier om polistillslag mot kriminella runt om i Sverige. Bland annat i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Uppsala. Polistillslagen var ett led i en omfattande internationell samordnad insats mot organiserad kriminalitet.

Under tisdagen framkom uppgifter om insatsens omfattning. Sammanlagt har 800 personer gripits världen över, varav hela 155 i Sverige. Polistillslag har genomförts i sexton olika länder. Förutom de gripna i Sverige har 224 gripits i Australien, 70 i Tyskland, 49 i Nederländerna, 35 i Nya Zeeland och 7 i Norge.

Att Sverige är det land i Europa där flest greps i insatsen ses av många som ett tecken på att Sverige kommit att bli ett näste för kriminella. Mer än dubbelt så många greps här jämfört med Tyskland, som har en åtta gånger så stor befolkning.

”Operation Trojan Shield”

Europol skriver på sin hemsida att insatsen kallas ”Operation Trojan Shield” och att den möjliggjorts genom en särskild krypterad mobilapplikation. Appen, kallad ANOM, utvecklades 2019 genom ett topphemligt samarbete mellan amerikanska FBI och Australiens federala polismyndighet.

ANOM har därefter spridits och snabbt blivit populär bland kriminella världen över. I tron att deras kommunikation varit krypterad har de via den planerat sina illegala aktiviteter. Hela tiden har emellertid polismyndigheterna kunnat läsa meddelandena som de kriminella skickat till varandra.

300 brottssyndikat i 100 länder har använt sig av appen för att planera grova brott som droghandel och mord. Och polismyndigheter har tack vare att de haft tillgång till kommunikationen kunnat ingripa mot flera grova brott.