Region Stockholm 94

Region Stockholm/Vårdcentral. Foto: Region Stockholm/Faksimil Facebook

Inrikes

Chockhöjning av patientavgifter i Stockholm med ”enhetstaxa”

Publicerad 5/26/2021
Annons

Region Stockholm vill höja avgifterna för patientbesök med en ny enhetstaxa redan från nästa år. Ett besök hos exempelvis fotsjukvården eller psykologen kommer att höjas från dagens 100 kronor till 250 kronor – en höjning på 150%.

Idagsläget är det olika avgifter beroende på vilken vårdenhet som patienten besöker men det ska snart ändras om ledande politiker i Region Stockholm får bestämma. När det gäller akutsjukhusen kommer avgiften fortsatt att vara 400 kronor för vuxna och 120 kronor för minderåriga, rapporterar lokaltidningen Mitti.

LÄS ÄVEN: Sjukhus vill ha betalt från våldtäktsoffer för att vårda – tvingas backa efter kritik

Bakgrunden till chockhöjningen av avgifterna är att det nuvarande systemet påstås vara ”krångligt för vårdgivarna” och att det nya upplägget uppges förenkla administration. Detta eftersom det finns ett antal särregler och undantag när patienter inte ska betala avgiften.

Höjningen har ett ”signalvärde”

Vidare framför förvaltningen att enhetstaxan har ett signalvärde ”där vårdens resurser värdesätts lika och patienten får träffa den resurs som vården anser bäst kunna möta det specifika vårdbehovet”.

Förslaget att chockhöja avgifterna från och med april 2022 behandlades den 25 maj i hälso- och sjukvårdsnämnden. Därefter ska beslutet fastställas i regionfullmäktige.

Patienter bjuder på miljonregn

Det framgår även att den nya enhetstaxan kommer att öka regionens intäkter med 1,8 procent vilket motsvarar 30 miljoner kronor per år. Region Stockholm har kommunicerat sitt förslag med invånarna genom att hänvisa till att högkostnadsskyddet kommer mildra avgifterna.

LÄS ÄVEN: Chockhöjde avgifter för hemtjänst – nu ger S-kommunen gratis kaffe till personal

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons