Kommunerna dras med skenande kostnader för bland annat asylmottagande och socialbidrag. Därför letar de med ljus och lykta efter sätt att dra in mer i skatt av invånarna. Vid sidan av det återinförande av fastighetsskatten som planeras på nationell nivå förväntas kommunerna chockhöja den så kallade tomträttsavgälden som många småhusägare betalar.
Tomträtt är en form av arrende som en husägare betalar för tomtmark som hans hus står på men som kommunen äger. Rätten är förenad med en årlig avgift, tomträttsavgäld, som husägaren betalar och som beräknas utifrån tomtens taxeringsvärde. Ungefär 40 000 husägare omfattas av systemet.
I takt med att villa- och tomtpriserna ökar i Sverige går också tomträttsavgälden upp. Men nu står kommunerna enligt vad Dagens Industri erfar i begrepp att inte bara som vanligt justera upp avgiften relativt taxeringsvärdet utan att därefter chockhöja den till uppemot det dubbla.
Skatte- och avgiftsfälla
Husägarna riskerar därmed att fastna i vad som beskrivs som en skatte- och avgiftsfälla. Med så hög tomträttsavgäld ovanpå så höga taxeringsvärden minskar de ekonomiska möjligheterna drastiskt för husägarna att friköpa sina tomter. Ju högre avgifter kommunen kan dra in, desto större incitament har kommunerna dessutom för att på olika sätt neka husägarna att friköpa sin tomt.
Många bostadsrättsföreningar omfattas också av tomträtt och tomträttsavgäld, i synnerhet de där hyresgästerna löpt loss och ombildat allmännyttans hyresfastigheter. Även om man fått köpa husen har kommunen inte alltid gått med på att föreningen friköper marken som husen står på. Även dessa riskerar därför att drabbas hårt när kommunerna chockhöjer tomträttsavgälden.
Dyrt och svårt att friköpa
För en genomsnittlig villatomt i Stockholmsområdet kan årsavgiften komma att öka från 20 000 kronor om året till 38 000. Att löpa loss motsvarande tomt skulle kosta runt 2 miljoner kronor, med de ökade boendekostnader i form av amortering och räntor som ett lån för detta skulle innebära, förutsatt att banken godkänner lånet.
Om det blir ja kan ofördelaktiga amorteringsregler bestämda av staten vid omvärdering av en belånad fastighet i samband med friköp av tomt ofta utgöra ett hinder. Experter som DI talat med kallar det husägarna hamnat i för en “rävsax”. Villaägarna har uppvaktat Finansinspektionen för att påtala problemen och förespråkat en regeländring men något gehör för detta har man hittills inte fått.
Någon avmattning i de stigande villa- och tomtpriserna kan inte skönjas. Även tomträttsavgälden väntas därför fortsätta att öka, och det kraftigt. Prisstegringen för villor i Stockholm, Göteborg och Malmö har varit 30 procent på bara två år.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.