Christian Edström, född 1992-04-25 och bosatt i Linköping dömdes på fredagen av Linköpings tingsrätt till åtta års fängelse. Brotten innefattar 36 våldtäkter begångna mot flera kvinnor under perioden 2018-2020. Han döms också för flera fall av grovt olaga tvång och grov utpressning mot de kvinnor han våldtagit.

Flera av offren är Christian närstående kvinnor. Flera har också ett förståndshandikapp. Ett antal av dem har Christian fått kontakt med genom falska profiler han skapat på nätchattar. Dessa profiler har under utredningen kunnat kopplas till Christian som därigenom kunnat identifieras som förövaren till brotten som begåtts mot sju olika kvinnor.

Christian har tilltvingat sig sex med flera av offren genom att hota dem med att de annars skulle få besök av gängkriminella som också skulle våldta dem. Han har även utpressat offren på pengar för skulder som varit påhittade. För att betala av dem har offren tvingats skicka nakenbilder/-filmer på sig själva och/eller ha sex med Christian.

Flera offer förståndshandikappade

Offren har i flera fall valts ut genom att de har en förståndsrelaterad funktionsnedsättning och därför varit enklare att manipulera med hot och utpressning. Enligt åklagaren har Christian i sina gärningar agerat ”hänsynslöst”.

Christian döms även att betala ett sammanlagt skadestånd på 863 000 kronor till de sju kvinnorna. Han har suttit häktad sedan härvan rullades upp genom att ett av offren tog kontakt med polisen och ska kvarstå i häkte till dess straffet börjar avtjänas.

Maxstraff plus två år

Sex års fängelse är det längsta straff som kan utdömas för våldtäkt i Sverige, oavsett antal brott. Enligt gällande regler för mängdrabatt kan den påföljden inte heller skärpas med mer än högst två år för ytterligare brottslighet av annat slag.

Det innebär att den nu utdömda påföljden på åtta års fängelse är det sammanlagda maxstraff som domstolen kunnat döma Christian till.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.