Christian Peterson och den så kallade Förtalsombudsmannen förlorade ett mål i Stockholms tingsrätt under fredagen. Den de ville få dömd var Afa-veteranen och mångårige vänsterextremisten Mathias Våg.
– Jag är förvånad, säger Peterson efter att domen fallit.

Skadeglädjen vet inga gränser hos flera av de vänsterextrema och vänsterorienterade medierna efter att Stockholms tingsrätt idag avkunnat den senaste domen i ett av flera mål som den så kallade Förtalsombudsmannen driver. Några av dem passar på att stapla invektiv på varandra för att smädande ånyo hänga ut sina utpekade fiender, samtidigt som den svarande lovordas som en prisbelönt journalist.

Det är den så kallade Förtalsombudsmannen som drivit målet i Stockholms tingsrätt. Frontfigur för ”FO”, som de ibland förkortas som, är 21-årige göteborgaren Christian Peterson.

– Jag är förvånad, säger Peterson till Samnytt efter den friande domen.

Mathias Våg inför rätta

Den förtalsanklagade i målet, svaranden, har varit Mathias Våg. Han är en 52-årig veteran inom den så kallat autonoma rörelsen, och var i synnerhet under 90-talet aktiv i olika våldsbejakande och sabotageinriktade grupperingar.

Bland annat är Våg tillsammans med andra vänsterextremister för tre decennier sedan med och ockuperar Dagens nyheters redaktion för att påverka tidningens publiceringar, och är en av frontfigurerna i Socialekologisk aktion (SEL), som genom attentat försöker stoppa bygget av inte minst motorvägsleden Södra länken.

LÄS ÄVEN: Brottsdömd miljöextremist bakom SVT-dokumentär som spred falska påståenden om svenskt skogsbruk

Fredagens rättegång handlar dock inte om Vågs förehavanden under 90-talet, utan om ett inlägg på Twitter som Våg skriver 2018. I det pekar han ut 48-årige Nya tider-medarbetaren Dan Lindberg, och påstår att denne är ”en av Sveriges ökändaste dömda nazister”.

Lindberg, som då hette Berner i efternamn, är en av två inblandade i den så kallade Karolina Matti-affären 1997. I egenskap av doktoranden Mattis pojkvän bjuds han in för att föreläsa på Umeå universitet. Han talar bland annat om att ”mångkulturella ungdomsgäng sprider skräck omkring sig” och att ”det dröjer inte särskilt länge innan hela Sverige ser ut” som Rinkeby.

Både Lindberg och Matti döms för hets mot folkgrupp respektive medhjälp till hets mot folkgrupp för den föreläsningen. Påföljden för föreläsaren blir en månads fängelse. Han döms senare även för ett dråp han begick som tonåring, vilket dock inte hade politiska förtecken.

Stockholms tingsrätt: Inte förtal

Förtalsombudsmannen menar att deras klient utsatts för förtal när han pekats ut som en dömd nazist. Han ”har lidit särskild skada då han är familjefar och bor på en liten ort”, står att läsa i stämningsansökan. Vidare hävdas att utpekandet gäller händelser som ”ägde rum för mer än 27 år sedan”.

Stockholms tingsrätt delar emellertid inte den bedömningen. Domstolen skriver i dagens dom ”att påståenden om att en meningsmotståndare är extremist eller anti-demokrat inte utgör förtal”, samt att ”inom ramen för en offentlig debatt, såsom på Twitter, påstå att någon är nazist är således inte straffbart”.

– Idag, för första gången, har vi förlorat ett case. Vi har vunnit alla våra tidigare stämningar, säger Christian Peterson till Samnytt.

Han berättar att han och de övriga som står bakom Förtalsombudsmannen överväger att överklaga till Svea hovrätt:

– En av våra jurister anser att det här avviker från praxis.

Jämför med Näthatsgranskaren

Christian Peterson jämför dagens dom med alla dem som dömts för att ha förtalat den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg. En av de mer kända domarna är den mot frilansjournalisten Joakim Lamotte.

LÄS ÄVEN: Tomas Åberg kräver mer pengar – Lamotte: ”Han vill ha hundratusen av mig”

– Om det är förtal att peka ut Tomas Åberg som djurplågare, han är mycket mer känd, har förekommit i tv-intervjuer och fått statliga bidrag, så är det ganska konstigt att Stockholms tingsrätts rådman tycker det är rimligt att peka ut Dan Berner och ta upp hans brottslighet. I synnerhet när hans brottslighet är 30 år gammal, medan Tomas Åberg brottslighet var för 10 år sedan, resonerar han.

Peterson gör ingen hemlighet av att Förtalsombudsmannen inspirerats av just Näthatsgranskaren och Juridikfronten – två vänsterprojekt som genom förtals- och hets mot folkgrupp-anmälningar försöker komma åt folk de ser som fiender.

Han upplyser om att de tidigare vunnit förtalsmål mot företrädare som ingick i den vänsterextrema, numera nedlagda grupperingen, ”Inte rasist men”. De målen har dock inte avhandlats i Stockholms tingsrätt.

– Vänstern försöker slå på stort nu att det här är spiken i kistan för vårt projekt. Men vi har vunnit en massa andra stämningar. Dessutom förlorar sådana här projekt och vinner ibland. Näthatsgranskaren och Juridikfronten har inte heller vunnit alla deras case.

”Vänstern står för majoriteten av trakasserierna”

Christian Peterson driver inte bara Förtalsombudsmannen. I höstens val kandiderade han för Alternativ för Sverige. Det är ett utbrytarparti ur Sverigedemokraterna som av många anklagas för att vara högerextremt.

Han pratar ofta om ”vänstern” och gör ingen hemlighet av att ”FO” har en politisk dimension i sina rättsprocesser.

LÄS ÄVEN: Lokal C-topp stäms för förtal – kallade Ingrid Carlqvist ”nazist”

– Förtalsombudsmannen är lite av en reaktion på det som händer i samhället. När det gäller brottslighet på nätet står vänstern för majoriteten av trakasserierna och uthängningarna. Eftersom vi arbetar emot de krafterna så är det inte så konstigt att vi nämner vänstern. Men vi har sagt att vi kan hjälpa folk som är vänster också med stämningar, om det är lämpligt, säger Peterson.

Om man vare sig är höger eller vänster då?

– Nja. Nej. Det beror på. Vi förebygger drev i sociala medier, och de är nästan alltid politiska. Om vi hade hjälpt alla med förtal gratis, då hade inte vårt fokusområde kunnat täckas.

– De som använder förtal för att tysta viktiga röster i samhället. Det är dem vi försöker komma åt.

Vill ”sätta dit Mathias Våg”

Peterson menar att Förtalsombudsmannens två roller är att ”stödja brottsoffer” och ”straffa näthatare”. Att de driver ett mål å en brottsdömd mans vägnar, som anklagats för att ha ett nazistiskt förflutet, förklaras såhär:

– Det viktigaste är att sätta dit Mathias Våg för hans roll inom den vänsterextrema miljön. Då får man ta dem man har. Ser man att han förtalar någon, så får man söka kontakt med den personen och fråga om den personen vill stämma.

LÄS MER: Evelina efter vänsterextrema hoten – ”otroligt obehagligt”

Peterson menar att Våg än idag är aktiv i den vänsterextrema miljön, och att det inte är något han endast ägnade sig åt i sin ungdom.

– Han har fortfarande en roll i Afa. Han skröt nyligen om ett dataintrång som han och hans vänner begått. Vi har sett gång på gång hur Mathias Vågs bilder hamnat på Afa’s hemsida, säger han.

”DN försöker skapa ett narrativ”

Christian Peterson och Förtalsombudsmannen uppmärksammas under fredagen även i en artikel i Dagens nyheter. I den anklagas Peterson för att ha trakasserat Tobias Hübinette – en anställd på Karlstads universitet som även han har en bakgrund inom extremvänstern och Antifascistisk aktion (AFA).

Peterson hävdar att den vänsterliberala tidningen felciterar honom när de skriver att ”han ser det som att han gör samhället en tjänst” genom att trakassera Hübinette.

– Mitt svar är att jag inte trakasserat Hübinette. Jag lade ut min och Hübinettes SMS-konversation i sociala medier igår. Det är inga trakasserier, säger han.

I DN-artikeln påpekas även att Peterson var medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) – en nationalsocialistisk gruppering – för fem år sedan när han gick i högstadiet. En miljö han säger att han var aktiv i under ett halvårs tid.

– DN försöker skapa ett narrativ när de sätter ihop vad jag gjorde när jag var 16, men inte vad jag gjorde när jag var 15 eller vad jag gör idag, tillsammans med saker utanför kontexten, säger Christian Peterson.

– De försöker skapa en bild av en nazist som vill sätta dit folk som granskar nazister, när det egentligen handlar om något annat.

LÄS ÄVEN: Nazist-stämpeln syftar till att hota ALLA som inte är vänsterextrema