Från och med den 25 februari måste alla civilanställda som genomgår en polisutbildning göra sex månaders praktik. Inrikesminister Mikael Damberg (S) hoppas förändringen leder till cirka 100 nya poliser per år.

Polismyndigheten har begärt att utbildningen för civila poliser ska göras om. Nu ska detta ske. Från och med slutet av februari kommer polisutbildningen för specialister bland annat innefatta en sex månader lång obligatorisk aspiranttjänstgöring, rapporterar SR Ekot.

– Det blir ett viktigt komplement för att få fler poliser i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg.

På frågan om hur många personer inrikesministern räknar med ska genomföra utbildningen säger han att det är upp till polismyndigheten.

– Det bestämmer ju polisen själv, men i dag är det ett femtiotal som går utbildningen, och vad jag förstår så räknar man med att ungefär dubbla det i år, till ungefär hundra per år.

10 000 nya poliser fortfarande långt borta

Trots fördubblingen ter sig regeringens uttalade mål om 10 000 nya polisanställda till år 2024 fortfarande långt borta. Samhällsnytt har tidigare rapporterat om att hela 500 platser på landets polisutbildningar står tomma trots sänkta krav på de ansökande.

Beslutet innebär att alla civilanställda som genomgår polisutbildning nu måste gå sex månader som polisaspirant, vilket är en lika lång tidsperiod som för den vanliga polisutbildningen.

En av anledningarna till införandet av praktiken är enligt Damberg att undvika kritik om att det ställs lägre krav på civilanställda som utbildar sig till poliser än de som väljer att bli polis på traditionell väg.

”Risken är att det blir en gräddfil som skapar sprickor i kåren”, skrev Polistidningen i april 2019.

Tidigare i veckan rapporterade Aftonbladet att endast 651 av de över 17 000 som sökte till Polishögskolan kom in och att de flesta föll på begåvningstestet, trots de sänkta kraven.