När coronaviruset slog till mot Sverige stoppades alla tester för livmoderhalscancer i Stockholm och Västra Götaland mellan mars och maj och nu tas bara prov på riskgrupper och gravida. Enligt uppgift handlar det om över 150 000 kvinnor som fått vänta på kontrollen.
Screening för livmoderhalscancer startade på bred front på 70-talet och därefter har både förekomsten av utvecklad cancer liksom dödligheten gått ner kraftigt. Hälften så många insjuknar i dag och dödstalen är omkring en fjärdedel av vad de var 1970.
Anledningen till de stoppade testerna är flera, men alla kopplade till coronaviruset.
Dels stoppades helt enkelt screeningen på många håll i landet – bland annat Stockholm och Göteborg som endast testar gravida och särskilda riskgrupper. Dels har laboratorierna haft fullt upp med att analysera coronavirus. Samtidigt har vårdens personal och material prioriterats till corona och utöver det har många kvinnor inte velat åka till provtagningen av rädsla för corona.
Över 150 000 uppskjutna undersökningar
Enligt DN ser sammanräkningen över de som fått vänta ut så här:
Stockholm: 86.000
Gotland: 2.000
Göteborg: 55.000
Halland: 10.000
Ytterligare 9 regioner har pausat screeningen och 5 har minskat den under våren.
Dock menar gynekologen Anne Ekeryd Andalen att det troligen inte är ett stort problem, om den kommer igång igen.
– Sannolikt är det ingen större fara, förutsatt att de gått på sina tidigare kontroller. Men det är klart att blir screeningen uppskjuten ett år så löper vi stor risk att missa en framväxande cancer, säger Anne Ekeryd Andalen till DN.
Ska återupptas i augusti
På flera håll i landet ska nu screeningen återupptas med full kraft. De kvinnor som fått vänta går då först och ges en bokad tid. Men på grund av de långa köerna kommer det vara mycket svårt att boka om tiden säger Charlotta Sävblom, verksamhetsutvecklare på RCC Stockholm Gotland.
Men det finns nya självprovtagningstest som kan leda till snabbare och fler testresultat. Men även på självtesterna råder det brist. Det är nämligen samma tester som används för covid-19.
– Det råder stor brist på dem, konstaterar Charlotta Sävblom.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.