LEDARE. Minns ni hur detta började? Oroande videoklipp från Kina som visade hur människor föll ihop och dog i tunnelbanor och på gator och torg, som exempelvis detta. Det förekom på den tiden mängder med sådana klipp och bidrog garanterat till den panik som sedan skulle följa. Men dessa skräckvideos ebbade snart ut och de flesta glömde att de ens existerat.

Jag tycker det är rätt intressant att fundera över varför dessa klipp spreds och av vem? Var det bara vanliga människor som la upp dem? Varför slutade de i så fall? Och om inte, vem gjorde det? Kina är inte direkt känt för att vara fritt, allra minst på internet, så lät de dessa videos få spridning? Vem vet, det väcker vissa frågetecken.

Vad som sedan hände är att viruset visade sig vara ett influensavirus. För väldigt många ett virus de inte ens märkte att de hade. För vissa i form av feber eller förkylning. För andra blev det värre, med vistelse på sjukhus. För några resulterade viruset i att de dog, oftast dock på grund av underliggande sjukdomar, som så ofta är fallet med influensa.

Socialstyrelsen skriver om influensan:

I genomsnitt behandlades 11 000 patienter för influensa i sluten vård eller i specialiserad öppen vård varje säsong. Det förekommer stora variationer i
sjuklighet och dödlighet mellan olika säsonger. I genomsnitt avled 685 personer till följd av influensa per säsong, enligt Socialstyrelsens register.

Folkhälsomyndigheten hävdar 15 000 döda av, eller med, corona. Det skulle isåfall vara 20 gånger mer än genomsnittet. Samtidigt skriver FHM så här på deras sida:

Statistiken visar antalet personer med laboratoriebekräftad covid-19 som avlidit, oavsett dödsorsak, och är rapporterade som avlidna i databasen SmiNet.

Dödsfallen har antingen rapporterats avlidna av behandlande läkare eller har enligt folkbokföringen avlidit inom 30 dagar efter en covid-19 diagnos. I ett begränsat antal fall kan det vara känt av Smittskyddsenheten att dödsorsaken varit icke-covid relaterat och då tas dödsfallet bort ur statistiken.

Det är alltså mycket möjligt att en stor andel kanske hade corona, men dog av annat. I princip alla som i statistiken rapporterats ha dött av corona har varit över 60 år gamla.

Omedvetet rätt

Sverige gjorde rätt när vi inte stängde ner brutalt såsom England, Australien och många andra länder gjorde. Det var dock inte på grund av regeringens klarsynthet utan snarare dess tafatthet. Vi borde stängt ner flyg från Italien, Kina och Iran i ett tidigt skede, då dessa var smitthärdar tidigt. Men regeringen lät planen åka skytteltrafik utan kontroller på flygplatserna. Otroligt tafatt.

Men på totalen blev det ändå ok i Sverige. Jag håller inte med om de korkade restriktionerna som infördes, med stängningar kl 20 på kvällar och annat, men i ljuset av det som hände i övriga världen var det skonsamma inskränkningar.

Jag tittade på dödstalen i relation till befolkningsstorleken enligt SCB:s statistik, från 1968 till 2020. Det visade sig att dödligheten totalt sett var högre exempelvis år 2012 (9,53 döda per 1000 invånare jämfört med 9,45 år 2020). Liknande gäller år 2010 (9,54 vs 9,45). Faktum är att dödligheten totalt sett per capita varit högre vartenda år från 1968 till 2010. Sen återigen 2012. Här tydliggörs detta; de röda delarna av staplarna visar de år då dödligheten var högre än dödligheten år 2020.

Dödligheten 2014 till 2019 har historiskt sett varit låg, där 2019 har exceptionellt låga tal.

Vad säger detta? Tja, statistik är statistik, men detta är ändå den totala dödligheten sett ur ett relativt långt historiskt perspektiv och den visar att 2020 inte sticker ut nämnvärt på något sätt faktiskt.

Folkhälsomyndigheten gjorde själv en analys som visade att överdödligheten under 2020 låg högre i början men byttes till en underdödlighet efter sommaren (sid 3).

Totalt vansinne

Även om detaljer i coronas farlighet kan diskuteras, vilket görs intensivt, kan ingen faktiskt påstå att vi har en ny spansk sjuka (som ska ha haft en dödlighet på 10-20 procent och dödade 3-6 procent av världsbefolkningen på den tiden), digerdöden (som uppskattas ha dödat 30-40 procent till två tredjedelar av befolkningen i Sverige) eller en sjukdom som ebola (som dödar 25 till 90 procent med ett snitt på 50 procent). Det låter dock i media och på politiker som att det är det som händer. Det stämmer helt enkelt inte.

Det är en något värre form av influensa och riskgrupper ska självfallet vara försiktiga och vissa ska kanske rentav isolera sig. Men samhället som helhet ska det inte. Vad som nu pågår i Sverige och världen är en masspanik. Redan nu ska restriktioner återinföras av regeringen, men denna gången med vaccinationskrav. Det hotas med sådana krav även på restauranger och dylikt.

Det är, för att uttrycka mig milt, totalt vansinne.

Skiftande argument

”Vaccinera dig så du inte dödar din mormor!”, lät det initialt. Argumentet var att friska människor kanske inte behöver vaccin mot en förkylning, men om du inte vaccinerar dig så smittar och dödar du dina äldre släktingar. Men sedan visade det sig att vaccinerade ändå smittar. Hur lät det då?

”Vaccinera dig så blir du inte sjuk, åtminstone inte allvarligt!”. Men det har kommit otaliga rapporter om att vaccinerade inte bara insjuknar, utan hamnar på sjukhus. Det är rätt allvarligt att bli så sjuk så man blir inlagd på sjukhus. Exempelvis rapporterade en belgisk tidning om detta för några veckor sedan. NBC skrev om samma fenomen för några dagar sedan. Samma sak på BBC.

Nu är argumentet istället att folk inte blir lika sjuka. Eller dör lika ofta. Förvisso ett argument, om det stämmer, men vid det här laget har argumentationen anpassats lite för ofta för att man ska ha lätt att tro på den.

Nej, jag är inte mot vaccin generellt sett. Och nej, jag tror inte det är en världskonspiration för att kontrollera befolkningen eller rentav minska den. Jag är inte heller emot att de som vill ha ett vaccin tar det. Men i ljuset av hur relativt ofarligt detta virus är (fortfarande med respekt för de som drabbats hårt av det såklart), i ljuset av hur bra Sverige ändå lyckats trots världens troligen mildaste inskränkningar så är jag stark motståndare till den tvångsvaccinationshets som nu pågår.

Flockmentalitet

Det pratades ju länge om flockimmunitet, men ett bättre ord borde vara flockmentalitet. För väldigt många, även rationella och intelligenta, har nu på kort tid blivit fanatiker. Det är inte bara staten som inför repressalier mot folket, utan man har fått gemene man att driva på för mer repressalier, för att inskränka sin egen frihet.

Vanligt hederligt folk hurrar nu för nedstängningar. De kräver mer! De hurrar för ett apartheid-liknande system där ovaccinerade inte ska tillåtas gå i affärer, restauranger, evenemang. Trots snart två år där verkligheten bevisat att viruset trots allt inte är så farligt. Åtminstone inte så det motiverar denna närmast religiösa fanatism som leder till nedstängningar med enorma konsekvenser för ekonomi och därmed liv och hälsa. Socialstyrelsen har exempelvis konstaterat att ”Covid-19 har påverkat vårdkontakter, operationer och väntetider” – negativt då såklart.

BBC skrev relativt tidigt om detta:

Ironiskt nog, efter en internationell insats för att bekämpa pandemin blev följdeffekterna mer allvarliga är sjukdomen självt. År 2020 riskar världen att se ett liknande scenario inträffa.

Först hörde man om en spruta vaccin. Sen fungerade inte det då skulle det bli två sprutor. Nu talas det om tre, eller vänta, även fyra (!). Över 60 procent av befolkningen är vaccinerade, men vi ska införa nya restriktioner?

Bara ta världens mest vaccinerade plats på jorden – Gibraltar. De har vaccinerat 140 procent av sin befolkning, hur konstigt det än låter. 94 569 doser har de administrerat vilket än mer än deras befolkning. Men ändå stänger de nu ner inför jul på grund av ökad smittspridning. Det rapporterar flera tidningar, bl a denna: Most vaccinated place on Earth told to cancel holiday plans amid ‘exponential’ rise in Covid cases.

Alla följer strömmen

Känslorna är starka omkring detta ämne, men corona behandlas just nu så som invandringsdebatten behandlades innan: som en religion. Ifrågasätter man är man ond, foliehatt, högerextremist och ifrågasätter ”vetenskapen”. Precis samma argument som framfördes mot de som förstod vad invandringen orsakade. Det fascinerande är att många invandringskritiker nu är hängivna förespråkare både för restriktioner och vaccinationstvång. SD inte undantaget.

I Österrike patrullerar nu polis och kräver vaccinationspapper för de som vistas utomhus. I Australien bröt polisen sig in i privatpersoners hem och arresterade en mamma för att hon försökt ordna en demonstration mot de drakoniska åtgärder Australien vidtagit. Det finns fler exempel. Men stater eller internationella organisationer som annars är så snabba med att fördöma andra länder för ”brott mot mänskligheten” eller dylikt protesterar nu inte så mot de statliga beslutade repressiva åtgärderna som införs överallt, trots att det gott kan jämföras med något som en totalitär stat skulle göra. Alla bara följer med strömmen.

Som jag nämnde har jag inget emot att de som vill vaccineras gör så. Det är deras kroppar och deras beslut. Men problemet uppstår alltså när man på olika sätt, direkta eller indirekta, ska tvinga hela befolkningar att göra detsamma. Skulle detta virus vara nya spanska sjukan, ebola, eller digerdöden hade jag varit den första att isolera mig och vaccinera mig om jag trodde vaccinet fungerade. Men återigen: detta är för 99,6 procent, om inte mer, en förkylning eller influensa. Det motiverar inte på något sätt de åtgärder som i vissa länder vidtagits eller som planeras i Sverige.

Varför?

Dessutom ska vi ha med ett perspektiv till. Genom historien har både stater och storföretag propagerat för olika produkter som senare visat sig vara väldigt dåliga för människan.

Neurosedynskandalen är ett känt exempel. Det godkändes av den svenska myndigheten Medicinalstyrelsen och marknadsfördes av Astra, idag AstraZeneca. Men det finns massor av andra exempel. Teflonskandalen i USA som ledde till missbildade foster och cancer. Kvicksilver i tänderna ansågs tidigare vara bra, tills det inte var det. Asbest i väggarna ansågs vara ett bra material, tills det inte ansågs det längre. Primodos-skandalen, hormontabletter skrevs ut till en miljon kvinnor i England men som ledde till födelsedefekter och missfall.

Gemensamt för alla dessa exempel och fler är att myndigheter och företag uppmanade folk att använda dessa produkter och försvarade dem in i det sista.

Storbolagens motiv är ju enkla att förstå. De tjänar just nu 1000 dollar i sekunden på covid-vaccinerna. Det är klart att de har ett intresse av att försvara vaccinerna: visar de sig ha negativa hälsoeffekter vill de, sin vana trogen, göra allt för att slippa ansvar. Har de låg eller ingen verkan vill de inte gärna att det kommer ut.

Politiker, och därigenom myndigheter, måste å sin sida visa handlingskraftighet. Det finns nämligen nästan bara uppsidor med att göra det och nedsidor med det andra, i alla fall till en viss punkt. Gör de lite eller inget och något händer blir de straffade av väljarna. Men gör de mycket, även om åtgärderna är meningslösa, riskerar de mycket mindre, för folket ser att de agerar. Händer något då kan de alltid hänvisa till att de gjort vad de kunde och det är svårt att bekämpa virus.

Det har såklart sin gräns. I Australien, Danmark, Holland, Kanada, Italien, Storbritannien med flera ökar protesterna i omfattning. I Sverige planeras frihetsdemonstrationer mot restriktionerna.

Som alltid måste politiken anpassas efter verkligheten. I dagsläget med detta virus är det inte motiverat med varken generella restriktioner eller vaccinationstvång. Men masshysterin i media, från politiker och sedermera stora delar av befolkningen, kan leda till att man tvingas till det för att kunna leva ett normalt liv. Och det är inget vackert betyg på länder som betraktar sig som upplysta, demokratiska – och fria.