På fredagen bekräftades fyra nya fall av corona i Sverige och även i övriga Europa sprider sig smittan. Men regeringen känner ingen oro över utvecklingen. Samtidigt besväras 1177 Vårdguiden över oroliga invånare som ringer ner deras telefontjänst och ber att man ska sluta ringa dit.

I Region Uppsala och Jönköping bekräftas ett fall vardera medan Region Stockholm har bekräftat två fall. De senaste fallen innebär att sammanlagt elva personer hittills har bekräftats smittade av corona Covid-19 i Sverige.

LÄS ÄVEN: Försvaret i hemlig corona-beredskap sedan januari – amerikanska CDC varnar för global pandemi

Den smittade personen i Uppsala har varit på besök i Iran medan personen i Jönköping har besökt norra Italien. De två personerna i Stockholm har spårats efter kontakt med det fall som bekräftades på torsdagen, rapporterar statstelevisionen.

Smittan växer i Italien

Samtidigt kommer fler rapporter från övriga Europa som visar att smittan fortsätter att växa. I Italien har man bekräftat 233 nya fall. Av landets hittills totalt 888 fall uppges 64 personer befinna sig i kritiskt tillstånd och 21 personer har så här långt avlidit till följd av viruset.

Flera nya fall har även upptäckts i bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien, Storbritannien och Schweiz.

Ryssland deporterar utlänningar som trotsar karantän

På fredagen rapporterade Reuters att Ryssland har deporterat 88 utlänningar som trotsat landets karantänåtgärder. För att stoppa virusets spridning har ryska myndigheter besökt bostäder och hotell där man satt hundratals potentiellt smittade i karantän.

I Sverige sker däremot inget aktivt arbete från myndigheternas sida för att upptäcka smittade. Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell, som tidigare kritiserats för att spela ned allvaret i situationen, kommenterar nu de nya fallen i statstelevisionen med att ”det ser lugnt ut”.

– Det ser lugnt ut så här långt, man har bra kontroll på de här fallen och gör en aktiv smittspårning. Än så länge håller vi smittan borta från Sverige, de här enskilda fallen har vi sagt kommer att komma. Det viktiga är att vi hittar dem tidigt, smittspårar dem och hindrar fortsatt spridning i samhället, sade Tegnell till SVT.

Socialministern ser inga risker för Sverige

I en intervju med Expressen berättar socialminister Lena Hallengren (S) att hon är trygg med att regeringens arbete kring coronaviruset. Vidare ser hon inget behov av att vidta några drastiska åtgärder som att stänga gränser eller genomföra undersökningar på flygplatser. Detta eftersom hon menar att andra länder inte har gjort det.

– Det är inte så att andra länder går upp i stabsläge, stänger gränser eller har screening på flygplatserna. Det är inte riktigt så, slår Hallengren fast.

Det påståendet motsägs dock av bland annat mängder med inlägg i sociala medier om att länder runt om i världen aktivt genomför kontroller på bland annat flygplatser.

Saknas vårdplatser

Sveriges läkarförbund delar inte regeringen och Tegnells bedömning om att allt ser lugnt ut. Heidi Stensmyren är ordförande för förbundet och hon framhåller att det saknas vårdplatser för att hantera ett större utbrott.

– Man kan inte både äta kakan och ha den kvar, det behöver prioriteras och det behövs signaler från myndigheterna, så att antalet vårdplatser kan utökas. I dag har vi inte vårdplatser utifrån befolkningens behov, säger Stensmyren till SVT.

Vårdguiden vädjar: ”Sluta ring oss”

På fredagen uppmanade 1177 Vårdguiden oroliga invånare att sluta ringa deras telefontjänst ”i onödan” eftersom man inte har kapacitet att hantera samtalen. Uppmaningen står i kontrast till att Folkhälsomyndigheten – som enda insats på Arlanda flygplats norr om Stockholm – har satt upp en informationsskylt om att man ska ringa just 1177 vid misstanke.

Nedan en bild på den informationsskylt som Folkhälsomyndigheten anser vara en tillräcklig åtgärd för att kontrollera resenärer som tar sig till Sverige.

”Ring om följande stämmer in på dig”

Vårdguiden informerar numera genom sin hemsida när man får ringa deras telefontjänst. Det är däremot oklart hur Vårdguiden anser att gemene man som känner av symptomen i Sverige ska kunna avgöra om de har varit i kontakt med någon bär på coronasmittan.

WHO höjer risknivån till ”mycket hög”

På fredagskvällen meddelade världshälsoorganisationen WHO att de höjer risknivån för global spridning av coronaviruset till ”mycket hög”.

Samtidigt försöker organisationens generaldirektör Thedros Adhanom Ghebreyseus att lugna människor runt om i världen genom att säga att det största hotet inte är viruset i sig – utan rykten och felaktig information.

LÄS ÄVEN: Stockholmsläkare: ingen beredskap för coronaepidemin på sjukhus