arbetsförmedlingen_golvskylt_16-9_foto_-Studio_CA

Bild: Studio CA.

Inrikes

Coronaviruset: Arbetslösa med a-kassa slipper lämna in aktivitetsrapporter

Publicerad 3/19/2020
Annons

De månatliga aktivitetsrapporter arbetslösa med a-kassa är skyldiga att lämna in slopas under rådande omständigheter. I en första fas gäller undantaget fram till och med mitten av juli.

Via aktivitetsrapporten som vanligtvis måste lämnas redovisar den arbetslöse vad man gjort för att söka jobb. Vid utebliven redovisning riskerar man antingen avdrag eller helt förlorad a-kassa alternativt aktivitetsersättning.

Med hänvisning till den pågående krisen med coronaviruset tar nu arbetsförmedlingen bort kravet tillfälligt, detta för att avlasta myndighetens personal, minska oron bland de arbetslösa samt minska antalet besökare till förmedlingens kontor.

– På det här sättet vill vi minska risken för smittspridning eftersom frågor om aktivitetsrapporteringen gör att många kommer till våra kundtorg (spontanbesök) och avlasta verksamheten i det här utsatta läget. Vi hoppas också att det här kan minska den oro som finns hos många arbetssökande kring ersättning, säger Stefan Popovic, chef på Arbetsförmedlingens avdelning Kundsupport och ersättning.

– Det här innebär att de arbetssökande tillfälligt inte behöver aktivitetsrapportera för att få sin ersättning. Vi har haft dialog med Sveriges a-kassor och andra berörda myndigheter som är införstådda med den här förändringen, säger Stefan Popovic.

”Du ska förstås fortsätta att söka jobb och göra andra aktiviteter som för dig närmare ett jobb. Enda skillnaden är att du just nu inte behöver rapportera vad du har gjort till oss”, skriver arbetsförmedlingen.

Beslutet gäller till att börja med fram till den 14 juli men kan vid behov komma att förlängas.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons