Foto: Faksimil Twitter

Coronavirusets spridning uppges vara utom kontroll

1.7K Shares

Kinesiska myndigheter isolerar flera städer i försök att få kontroll på spridningen av Coronaviruset. Enligt landets hälsomyndighet har minst 830 personer smittats och 26 av dessa avlidit. Samtidigt uppger Folkhälsomyndigheten i Sverige att allmänheten inte behöver känna oro – och några förebyggande åtgärder anses inte vara nödvändiga.

Enligt Business Insider ska den influensaliknande sjukdom som orsakas av det så kallade Coronaviruset (2019-nCoV), vars namn härrör från dess kronliknande form, brutit ut den första januari bland anställda vid en matmarknad i staden Wuhan i östra Kina. Marknaden är en av många där slaktat kött och fisk säljs vid sidan av levande djur som hundar och harar.

Kinesiska myndigheter tror att viruset har spridit sig från vilda djur eller reptiler på marknaden. På onsdagen förbjöd myndigheterna handel med levande djur vid dessa typer av matmarknader.

I nuläget finns inte särskilt mycket bekräftat rörande viruset som orsakar luftvägssymptom, feber och hosta. Minst 830 personer rapporteras ha smittats däribland nio utanför Kina. Av de 830 smittade ska 177 vara allvarligt sjuka och hittills har 26 personer avlidit.

Virolog: Spridningen är utom kontroll

Doktor Guan är en framstående virolog som forskar kring virusspridningar vid Hong Kongs universitet. Han deltog i den arbetsgrupp som identifierade orsaken bakom lunginfektionen SARS som spred sig från Kina år 2002 och skördade 774 människoliv i 17 länder. Nu uttrycker forskaren rädsla för en epidemi orsakad av Coronaviruset som han menar kan bli tio gånger värre än SARS och helt utom kontroll.

– Jag har upplevt så mycket och jag har aldrig känt mig rädd förut, men den här gången är jag rädd, säger Guan.

Sjukvården saknar lösning

Det finns inget vaccin eller någon annan särskild behandling mot viruset, sjukhuspersonal får i stället se till att förstärka organens funktioner hos de smittade. Anders Tegnell är smittskyddsexpert vid den svenska Folkhälsomyndigheten och berättar att ett vaccin mot viruset är något som ligger flera år fram i tiden.

– Möjligheten att ta fram vaccin mot coronavirus har diskuterats tidigare, men det har inte kommit särskilt långt. Det ligger ett antal år bort, bland annat för att det kräver omfattande testning av effekt och säkerhet och det tar tid att bygga upp en produktionskapacitet. Det är ingen quick fix, säger Tegnell till NyTeknik.

Staden är satt i karantän

De kinesiska myndigheterna har sedan tidigare satt Wuhan i karantän genom att stoppa möjligheten för in- och utresor. Senare utökades isoleringen till att omfatta även städerna Huanggang och Ezhou vilka tillsammans med Wuhan har omkring 20 miljoner invånare.

På fredagen stod det klart att landet sätter ännu fler städer i karantän vilket innebär att omkring 32 miljoner människor drabbas av reserestriktioner, rapporterar NyTeknik.

Starka videoklipp sprids

I sociala medier sprids mängder med videoklipp som uppges visa hur misstänkt smittade faller ihop på gator i Kina. Dessa videoklipp har i vissa fall ifrågasatts som iscensatta.

Bygger sjukhus på en vecka

För att förstärka sjukvårdskapaciteten i staden Wuhan har Kina påbörjat bygget av ett nytt sjukhus med 1 000 platser som ska stå klart innan den tredje februari.

Staden har labb med SARS och Ebola

Det framgår av en artikel hos brittiska Daily Mail att Kina år 2017 byggde upp ett laboratorium i staden Wuhan för att med levande djur forska om farliga virus som SARS och Ebola. Anläggningen är belägen bara tre mil från matmarknaden där viruset misstänks ha fått sin spridning.

I samband med uppförandet av anläggningen varnade amerikanska forskare för att att virus riskerade att läckas utanför anläggningen med anledning av lägre säkerhetskrav vilket ska ha inträffat vid flera tillfällen i ett laboratorium i Peking år 2004.

Misstänkta fall i Finland

Den finska public service-aktören Yle rapporterar att två kinesiska turister från Wuhan har uppsökt vård i Finland efter att de uppvisat influensaliknande symptom. Patienternas testresultat förväntas vara klara på senare på fredagskvällen.

Svensk smittskyddsläkare ser inga skäl till oro

I Sverige har hittills fem personer testats för viruset med negativa provsvar. Men trots rapporter om att viruset sprider sig i rask takt menar smittskyddsläkare Per Follin att allmänheten inte ska vara orolig för att det ska sprida sig i Sverige.

– Jag tycker inte att vi behöver vara oroliga att viruset ska spridas i det svenska samhället. Men vi är observanta på utvecklingen och har beredskap för att hantera sådana här smittor, säger Follin till Mitti.

För många passagerare för att utföra hälsokontroller

Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten får frågan varför Sverige inte har infört hälsokontroller på flygplatserna, så som USA gjort. Enligt honom är det ett för stort projekt eftersom myndigheterna då skulle behöva skanna så många passagerare.

– Eftersom vi inte har några direktflyg till Kina är det inte aktuellt för Sverige att monitorera flyg. Det skulle kräva att man skannar enorma mängder passagerare. Det är dessutom en trubbig och inte speciellt effektiv metod, ens under de bästa förhållanden. Jag kan förstå att man ändå har valt att göra så vid direktflyg från Kina, men nu har de ställts in och det är inte längre aktuellt, förklarar Tegnell för NyTeknik.

Folkhälsomyndighetens råd till människor är att tvätta händerna ofta och undvika att röra vid ansikte och ögon. Vidare ska man undvika nära kontakt med sjuka människor och den som reser i Kina uppmanas undvika marknader med levande djur.

1.7K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.