östra sjukhuset

Östra sjukhuset. Foto: Helén Sjöland, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Covid-19-patient dog – personalen kände inte till rutinerna

Publicerad 12/8/2020
Annons

En svårt lungsjuk 39-årig man som vårdats på ett tillfälligt fältsjukhus och sedan flyttades till sjukhusets intensivvårdsavdelning avled under transporten.

Mannen vårdades initialt på Östra sjukhuset i Göteborg men flyttades sedan till fältsjukhuset utanför som var i bruk från mars till augusti. Då han efter en vecka blev sämre beslutades att han skulle flyttas tillbaka till det ordinarie sjukhuset.

I samband med flytten och mannen skulle kopplas ifrån tältets stationära respirator upptäckte personalen att slangar saknades i transportrespiratorn. Man försökte använda slangar från tältets respirator utan framgång och mannens tillstånd försämrades snabbt. Kort därpå avled han.

Kommunikationsmiss

Enligt Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, brast det i kommunikationen om nya rutiner och arbetssätt inom gruppen. Personalen ska inte ha känt till att man sparat in på slangarna då de var restnoterade.

Man ska nu genomföra flera åtgärder för att se till att inte något liknande kan hända igen.

– Det var vårt fel. Vi ber mycket om ursäkt för detta, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till SVT.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons