doktor-sahlgrenska
Inrikes

Covidsjuk överläkare gick till jobbet – smittade 13 personer

Publicerad 12/1/2020
Annons

En kvinnlig överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg gick till jobbet trots uppenbara symtom på covid-19. Under två arbetsdagar hann hon smitta 13 personer. Läkaren har Ivo-anmälts och kan nu komma att avskedas.

Det var i oktober som den i covid-19 insjuknade kvinnan gick till jobbet som vanligt. Hon påstod att hon hade antikroppar mot viruset men har enligt upprättad Ivo-anmälan aldrig testat sig för detta eller för smitta.

Efter att läkaren varit på jobbet i två dagar med covid-19 insjuknade 13 personer på den avdelning där kvinnan arbetar. Det rör sig om en patient, två anhöriga och tio anställda.

Under de två dagarna fick den kvinnliga läkaren ett flertal uppmaningar om att gå hem eftersom hon uppvisade tydliga symptom på covid. Hon valde att ignorera uppmaningarna och fortsatte sitt arbete på mottagningen nära tillsammans med annan vårdpersonal och patienter.

Det var först vid ett medarbetarsamtal med en överordnad som lade märke till covid-symptomen som läkaren beordrades att lämna sjukhuset. Men då hade hon redan hunnit smitta ett stort antal personer.

Enligt samma chef som också står bakom den anmälan som upprättats har läkaren uppvisat ”upprepat omdömeslöst beteende” och rekommendationen är därför att hon avskedas.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
455Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons