På onsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut och meddelade att man beslutat pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax för alla som är födda 1991 och senare.

Orsaken till stoppet är signaler om en ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) är vanligast bland unga män och går oftast över av sig självt men symptomen bör bedömas av läkare.

LÄS ÄVEN: Miljontals doser av Modernas covid-vaccin återkallas – innehåller föroreningar

Enligt data finns en ökad förekomst i samband med vaccination mot covid-19, främst hos ungdomar och unga vuxna och främst hos pojkar och män. Preliminära analyser pekar mot att sambandet framförallt är tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax och i synnerhet efter den andra dosen.

Folkhälsomyndigheten har i och med detta beslutat att rekommendera paus för all användning av Spikevax till personer födda 1991 och senare. Till dessa åldersgrupper rekommenderas i stället vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech. Beslutet gäller fram till den 1 december 2021.

LÄS ÄVEN: Storbritanniens hälsovårdsminister stoppar vaccination av friska barn

Personer födda 1991 och senare som bara fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos i nuläget, diskussioner pågår om den bästa lösningen för den gruppen. Totalt rör det sig om cirka 81 000 personer.