lofven-norlen
Inrikes

Då faller regeringen Löfven – misstroendevotum på måndag

Publicerad 6/17/2021
Annons

Idag blev det klart att det bildas en majoritet i riksdagen som vill fälla regeringen i en misstroendeförklaring. Detta sedan SD, M, KD och V ställt sig bakom det av SD inlämnade yrkandet. Och talman Andreas Norlén förklarar nu att omröstningen kommer att ske på måndag den 21 juni.

Efter regeringens besked att gå vidare med förslaget om marknadshyror i nyproduktion gav Vänsterpartiet Löfven 48 timmar på sig att dra tillbaka förslaget annars skulle man försöka få regeringen fälld genom misstroendeförklaring. När tidsfristen på torsdagsmorgonen gick ut meddelade V-ledaren Nooshi Dadgostar att man går vidare och SD lämnade då in ett yrkande om misstroende.

LÄS MER: JUST NU: SD ska FÄLLA regeringen Löfven

När det stod klart att fyra partier ställer sig bakom SD:s förslag meddelade talmannen Andreas Norlén att omröstningen om misstroende kommer hållas på måndag, den 21 juni.

På en presskonferens gav Löfven inga besked om vad han kommer göra om hans fälls på måndag. Valet står mellan nyval eller entledigande av statsministern. Vid entledigande kommer nya rundor hållas om vem som ska ta över statsministerposten.

Att backa från förslaget om marknadshyror som är inskrivet i januariavtalet med C och L är inte ett alternativ slog Löfven fast. Det finns i nuläget ingen indikation från vare sig S eller samarbetspartierna C och L om att man kan tänka sig omförhandla den delen av januariavtalet för att blidka V och undvika en misstroendeförklaring och regerngskris.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1180”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons