Sverigedemokraterna i Stockholms stad har fått en ny distriktsordförande. Han heter Johan Tireland, är 34 år gammal och har en bakgrund i gängkriminella kretsar. Tireland är bland annat dömd för grov misshandel, olaga hot, våld mot tjänsteman, skadegörelse, vapenbrott och narkotikabrott. Han har suttit i fängelse och har en historia av psykisk ohälsa.
– Jag är väldigt skeptisk till att en person som begått den typen av brott ska ha en sådan position, berättar en person som bevittnat Johans våldsamma framfart.

Det har gått snart 16 år sedan ett par i yngre medelåldern besöker Royal bar i Upplands Bro för att äta middag. Vid bordet intill sitter ett sällskap lokala ungdomar som bland andra Johan Tireland ingår i.

Den medelålders kvinnan hamnar i dispyt med en av tonårskvinnorna. Hennes man försöker då gå emellan de båda trätande kvinnorna. Därefter eskalerar situationen snabbt.

Sparkar i huvudet

Johan Tireland slår den medelålders mannen i huvudet med ett knytnävsslag så att denne svimmar av. Medan mannen ligger ned på marken fortsätter Johan att sparka sitt offer i magen och i huvudet.

– Johan Tireland var som ett djur, berättar en chockad restauranganställd i polisförhör.

Hon blir vittne till hur den medvetslösa gästen blir helt blåslagen i ansiktet. Det är blod på hela golvet.

Det är bara Johan Tireland som slår, ingen annan av ungdomarna är inblandad i misshandeln. Tvärtom försöker hans kompisar förgäves hålla honom tillbaka, men han är påverkad av ”något annat än alkohol”, berättas det i polisförhör.

Den misshandlade mannen förs med ambulans till Danderyds sjukhus där han opereras. Han får men för livet efter den brutala misshandeln.

Gängkriminell vapendragare

Johan Tireland, som vid tillfället är 18, döms för grov misshandel till skyddstillsyn samt att betala skadestånd till den misshandlade restauranggästen. Det är vare sig första eller sista gången han gör sig skyldig till brott.

Bara några dagar innan den grova misshandeln har han gripits på Systembolaget i Stockholm när han försökt stjäla en flaska vodka. Dessförinnan har han gripits i en Stadium-butik när han stulit ett par byxor.

De nästföljande åren döms Johan Tireland för fler brott. Olaga hot, skadegörelse, vapenbrott, narkotikabrott, dopningsbrott och brott mot knivlagen. Bland annat. Av ett yttrande från Kriminalvården från 2009 framgår att han lider av psykisk ohälsa och beroendeproblematik.

Ofta begår Johan brotten tillsammans med Anders Stensson, känd som ledare för det så kallade Bro-nätverket. Gänget sätter under början av 2010-talet skräck i Stockholmsförorten och begår flera grova brott.

Anders Stensson. Faksimil/TV4

Vill ha bidrag till thaiboxning

Av rättegångshandlingar framgår att Johan Tireland försörjs via socialbidrag under de år han är kriminell. Hösten 2010 blir han osams med socialnämnden i Upplands-Bro eftersom han betalat nästan 3000 kronor för att börja med thaiboxning – en utgift han tycker att skattebetalarna ska stå för.

Socialnämnden vägrar dock betala för Johans terminskort och utrustning. Han överklagar därför till förvaltningsrätten, som avslår kravet.

Faksimil

Domstolen påpekar att Johan Tireland redan får 400 kronor i månaden i bidrag som han kan använda som han vill till ”fritid och lek”. Att han, enligt egen utsago, lånat pengar för att kunna börja med en ny sport får han lösa själv. ”Bistånd till privata skulder beviljas i regel inte”, heter det.

Biter ordningsvakt

I maj 2011 är Johan Tireland och kompisar till honom ute och festar på Restaurang Hellström på Södermalm i Stockholm. I samband med att gänget går ut för att röka passar en ordningsvakt på att avvisa en av dem, eftersom denne är för berusad. Det kan den avvisade mannen inte tolerera.

– Jag ska knulla din mamma! Horunge! utbrister han och fortsätter:

– Jag ska komma tillbaka och skjuta. Jag ska hämta min nia!

Det avvisade sällskapet står kvar utanför restaurangen. De vägrar gå därifrån och hotar och förolämpar ordningsvakterna.

Johan Tireland lyfter upp avspärrningsrepen utanför entrén och slänger ned dem på marken. Han går därefter fram till den ene ordningsvakten och frågar vad som händer om han spottar vakten i ansiktet. Han säger också att han har en ”kutt” på sig, vilket ordningsvakterna tolkar som att han är knivbeväpnad. Vakterna drar fram sina batonger och förbereder sig för konfrontation.

Johan Tireland tar tag i den ena ordningsvaktens batong och slår honom därefter i huvudet. En brottningsmatch utbryter som slutar med att Johan Tireland biter vakten två gånger; i bröstet och i ansiktet.

Johan Tireland (SD) bet en ordningsvakt i kinden. Foto: Twitter/Polisen

Bryter med gängkriminaliteten

Rättegången gällande tumultet med ordningsvakterna hålls hösten 2012. Johan Tireland berättar då att han brutit med sitt tidigare umgänge och försöker få ordning på sitt liv. Han vill ”förändra sina levnadsförhållanden och få hjälp med sina psykiska problem”, heter det.

Det är en berättelse som domstolen tror på. Johan Tireland slipper fängelse och döms istället till skyddstillsyn för våld mot tjänsteman, dopningsbrott och vapenbrott.

Tingsrätten menar att ”det finns anledning att tro att en skyddstillsyn skulle kunna bidra till att han avhåller sig från fortsatt brottslighet”.

Svea hovrätt slår senare fast påföljden, men ändrar en av brottsrubriceringarna till ringa dopningsbrott. Hovrättens dom avkunnas i april 2013.

Gör karriär i SD

Året därpå, 2014, engagerar sig Johan Tireland i Sverigedemokraterna och partiets ungdomsförbund SDU. Han gör snabbt karriär i partiet och tar plats i Upplands Bros kommunfullmäktige för SD.

Hösten samma år ingår Johan Tireland tillsammans med bland andra Henrik Vinge i en partiledningsstödd utmanarfalang som ska försöka få bort dåvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand från hans post.

Kuppen misslyckas dock, men året därpå utesluts Kasselstrand och ett stort antal andra sverigedemokrater i en omfattande politisk utrensning.

Förra helgen valdes Johan Tireland till distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad.

”Väldigt skeptisk”

Samnytt har pratat med en person som bevittnat ett av Johan Tirelands våldsbrott. Personen vill vara anonym. Trots att det gått lång tid sedan SD-toppen rörde sig i gängkriminella kretsar finns oron kvar.

– Man har rätt att starta om sitt liv, säger vittnet och tycker det är positivt att Johan nu fått ordning på sin tillvaro.

Däremot finns det en viss tvekan över om han är lämplig som politiker:

– Jag är väldigt skeptisk till att en person som begått den typen av brott ska ha en sådan position.

– Han vill bestämma över andra människors liv, men har inte själv kunnat fatta bra beslut gällande sitt eget liv.

”Jag är stolt”

Samnytt har varit i kontakt med Johan Tireland. I ett textmeddelande på Facebook uppmanar han oss att skicka våra frågor till honom på mejl, och skriver att han ”har fullbokat schema fram till i mitten av maj”.

Han ger följande skriftliga svar på våra frågor:

”2013 gjorde jag ett aktivt val att bryta med mitt förflutna. Jag är stolt över förändringen jag gjort och mitt politiska engagemang för att stoppa utvecklingen i förorterna där allt för många unga väljer en kriminell livsstil.

Jag valdes till distriktsordförande av ett enhälligt årsmöte och jag känner därför ett brett stöd i hela distriktet för mitt engagemang, och det känns bra att medlemmarna har förtroende för mig.”

Samnytts frågor till Johan Tireland

Hej Johan!

Du har nyligen utsetts till ny distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad. Samtidigt har du ett gediget belastningsregister: Grov misshandel, olaga hot, skadegörelse, vapenbrott och narkotikabrott bland annat.

Har du någon kommentar till det?

Du bet t.ex en ordningsvakt i ansiktet?

Anser du dig själv lämplig att leda Sverigedemokraterna i Stockholm?

Kan du förstå om det finns väljare och medlemmar som inte har förtroende för dig? Vad vill du säga till dem?

Sedan har du enligt handlingar jag tagit del av haft en ”beroendeproblematik” och även en historia av ”psykisk ohälsa”. Hur ser det ut med de bitarna idag?

Tacksam för svar.