Mitt i den rådande regeringskrisen där Socialdemokraterna är i behov av sina ledamöter i riksdagen – meddelar överåklagare Anders Jakobsson att brottsutredningen mot S-riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz plötsligt läggs ned. Politikern har misstänkts för drograttfylleri i samband med en trafikolycka. Men åklagaren hävdar att han inte kan motbevisa politikerns förklaring att hon intagit medicin direkt efter olyckan.

Det var i december förra året som Heikkinen Breitholtz frontalkrockade en buss på Onsalavägen i Kungsbacka kommun, vilket Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: S-riksdagsledamot gripen misstänkt för drograttfylleri – försökte smita

Uppgift om 1,0 promille försvann plötsligt

Enligt vittnesmål som Hallands Nyheter publicerade ska Heikkinen Breitholtz ha försökt att smita från olycksplatsen men stoppats av allmänheten. Vidare uppmärksammade lokaltidningen att politikern hade 1,0 promille i alkohol i blodet vid en utandnindstest direkt efter olyckan.

Den uppgiften har tidningen ändrat fyra dagar senare med hänvisning till att ”uppgifter har i efterhand tillbakavisats av både polis och åklagare”. Istället ska det enbart handla om narkotikaklassad medicin i kroppen som politikern påstås ha använt för att medicinera mot sin sjukdom.

Partiet i behov av riksdagsledamoten

Sedan trafikolyckan inträffade har Heikkinen Breitholtz varit sjukskriven från riksdagsarbetet. I den rådande situationen med regeringskris där riksdagsledamöterna ska rösta fram en ny statsminister har Socialdemokraterna tagit till drastiska åtgärder för att få fram Heikkinen Breitholtz ersättare

På onsdagen meddelade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att hon avgår ”av fri vilja” och återgår till riksdagsarbetet – ett drag som kritiseras och uppges vara anmält till KU.

LÄS ÄVEN: Landsbygdsminister Jennie Nilsson avgår – ska rädda kvar Löfven

Åklagaren: ”Det är som det är”

På torsdagseftermiddagen talade Samnytt med överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren för att höra hur det kommer sig att han lade ned utredningen. Enligt honom kan han inte motbevisa politikerns förklaringar och ”det är som det är”.

Enligt åklagare Anders Jakobsson hade hon narkotikaklassad medicin i kroppen, men Sara Heikkinen Breitholtz har förklarat att hon tagit medicinen direkt efter kollisionen.

Hur kommer det sig att utredningen läggs ned?

– Jag har delgett henne rattfylleri och vårdslöshet i trafik. Jag kan inte motbevisa att hon har intagit läkemedlet innan hon krockade. Det finns uppgifter att hon har tagit läkemedlet efter kollisionen. Jag kan inte visa att hon har varit påverkad av narkotikaklassad medicin när hon framförde bilen.

– När det gäller vårdslöhet i trafik så görs det gälla att hon har tuppat av med hänsyn till sin sjukdomsbild när hon körde bil och de uppgifterna som vi har kontrollerat stämmer. Jag kan heller inte motbevisa att hon tuppat av på grund av sin sjukdomsbild. Jag kan inte visa att hon har varit rullfull när hon körde bil och jag kan inte visa att hon varit oaktsam när hon krockade.

Det har även framkommit uppgifter att hon ska ha försökt lämna olycksplatsen?

– Nej, nej, det stämmer inte. Hon var väl kvar. Det är ju folk som har tagit hand om henne.

Ytterligare en uppgift som framkommit är ett utandningsprov på 1,0 promille.

– Ja, det där är ofattbart. Jag blev så irriterad när jag fick reda på det. Återigen, det fanns ingenting – hon hade ingen alkohol överhuvudtaget i kroppen och hur den uppgiften kan ha lämnats är anmärkningsvärt kan jag säga. Hon har överhuvudtaget inte haft någon alkohol. Hon har följt ett antal läkemedel av läkaren och ett av läkemedlen har hon haft en förhöjd dos av och det är därför jag delgivit henne rattfylleri men vi kan inte visa att hon intagit innan hon körde bil. Det går inte, tyvärr.

Hennes förklaring är alltså att efter hon krockat med bussen så har hon ägnat sig åt att ta medicin?

– Hon har haft tabletten i bilen i en handväska och bland det första hon gör är att lindra sin smärta är att ta en sådan här tablett. När man tog hennes blodprov och i förhållande till den dosen som hon uppvisar, alltså, så stämmer det väldigt bra tidsmässigt. Så nej, det är som det är. Liksom så är reglerna och jag har inga synpunkter på det. Min uppgift är att finns det tillräckliga skäl att väcka åtal så gör jag det.

Hur ser du som åklagare på hennes förklaring?

– Jag har inga synpunkter på det utan min uppgift är att motbevisa att det inte stämmer. Men i det här fallet är det mycket som tyder på att det hon har sagt är korrekt. Bland annat det här om den här dosen som hon har haft extra i kroppen och den tid man tog blodprovet. Så att. Så är det.

Anders Jakobsson. Foto: Åklagarmyndigheten

Nyheten om frikännandet kom samtidigt som talmannen gav sonderingsuppdrag till Stefan Löfven – vilket innebär att han är nästa statsministerkandidat som riksdagen kommer att rösta om. Enligt uppgifter kommer det att ske så snart som på måndag.

Anders Jakonbsson är samma åklagare som nyligen inlett en förundersökning mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor för grovt förtal.

LÄS ÄVEN: S-riksdagsledamoten hade 1,0 promille vid frontalkrocken