Stor bestörtning infann sig bland deltagarna på en konferens i Malmö nyligen när det visade sig att köttbullarna som serverades till lunch innehöll kött från både nöt och gris. Veganer och muslimer uppger sig ha blivit ”jätteäcklade” över vad de i efterhand fick veta om frikadellen de ätit med god aptit.

Det röda styret i Malmö har bestämt att inget som helst kött får serveras på stadens offentliga tillställningar. Detta efter påtryckningar från veganska aktivister stadens stadigt ökande muslimska grupp.

Att man låter totalitärt tvång trumfa demokratisk valfrihet beror enlig S-ledningen på att man vill rädda jorden från att gå under i en klimatkatastrof man tror kommer att inträffa om det serveras riktiga köttbullar på stadens event.

Köttbullen innehöll… kött

Men på en konferens nyligen gick något snett och somliga är nu bestörta över att få veta att köttbullen de med god aptit tuggade i sig på bjudlunchen inte var vegansk utan som namnet indikerar innehöll kött och till och med fläsk.

Enligt uppgift fanns flera veganer och muslimer bland de 180 deltagarna på Malmö stads stadsbyggnadskontors årliga förvaltningsträff. Avsikten var att det skulle bli ett glatt, uppsluppet och trevligt samkväm på skattebetalarnas bekostnad med god lunchförplägnad för de inbjudna.

Men stämningen sjönk enligt uppgift till bottennivå när det uppdagades att cateringföretaget serverat riktiga köttbullar på Slagthusets konferensanläggning i stället för de veganska som aviserats.

– Det var väldigt klart och tydligt att vår lunchbeställning var vegetarisk, säger Lotta Hansson, kommunikatör på stadsbyggnadskontoret, som var den som gjorde lunchbeställningen och själv är övertygad växtätare.

För god för att vara vegansk

En bit in i lunchen började många bli misstänksamma. Så här goda köttbullar utan kött hade man aldrig ätit tidigare och man kände sig föranlåten att fråga serveringspersonalen om köttbullarna verkligen var köttfria. Det fick man besked om att de var.

Lugnade av att ha fått den försäkringen fortsatte man hugga in på frikadellerna. Men köttbullarna var inte alls veganska skulle det senare visa sig till flera konferensdeltagares stora bestörtning.

Muslimer kränkta

Inte bara veganerna är upprörda för att att köttbullarna innehöll köttfärs, även muslimer känner sig djupt kränkta.

På liknande sätt som S-styret i Malmö stad förbjudit sina anställda att äta kött har somliga gudar och profeter förbjudit sina anhängare att äta fläsk. Köttbullar görs ofta på en blandning av nöt- och fläskfärs och så var fallet även denna gång.

Lotta Larsson säger i en kommentar till Sydsvenskan, som i ett stort uppslag uppmärksammar det inträffade, att de ”blev jätteäcklade” av att få veta vad de ätit och upplyser tidningens journalist om att ”det är svårt att rätta till när man redan har ätit”.

Hon berättar att Slagthuset bett om ursäkt och beslutat sig för att bjuda på hela lunchbeställningen, som kostade skattebetalarna drygt 37 000 kronor.

– De var förkrossade, intygar Lotta Larsson.

”Mänskliga faktorn”

Sydsvenskan har även kontaktat Emma Bjuvenhed, försäljnings- och eventansvarig på Slagthuset, som i ett mejlsvar hänför det inträffade till ”den mänskliga faktorn”.

Det är oklart varför man valde att förlägga lunchen till ett ställe som heter Slagthuset och i kontrast till vad namnet signalerar förvänta sig mat endast från växtriket.