Damberg om risken att bli skjuten: Sett till befolkningsmängden väldigt ovanligt
Genrebild gäng/Mikael Damberg (S) Foto: Faksimil Instagram/Twitter

Inrikesminister Mikael Damberg (S) medverkade i statsradions Studio Ett på onsdagen för att kommentera masskjutningen i Kristianstad. S-toppen fick frågan hur han ser på polisens uppgift att det numera är farligt att vistas på gator och torg i landet.
– Det är fortfarande väldigt ovanligt. Om man tittar på hur många människor vi är i Sverige, svarade Damberg.

Det var på tisdagen som skottlossning utbröt i Kristianstads problemområde Gamlegårdens centrum. Tre personer, en kvinna i 60-årsåldern och två män i 20-30-årsåldern vårdas på sjukhus för skottskador efter att gärningsmän på moped kört upp vid centrumentrén och öppnat eld.

LÄS ÄVEN: Flera skottskadade i Kristianstad

Anders Olofsson, chef för lokalpolisområde Kristianstad, uttalade sig på en pressträff om brottsutvecklingen och slog fast att det är en extrem situation som råder i Sverige. Olofsson berättade att risken för allmänheten att skadas i samband med gängskjutningar ”är uppenbar”.

– Det är en uppenbar risk att utomstående skadas. Det är extremt allvarligt. Vi ser nationellt att det finns en likgiltighet och hänsynslöshet mot att tredje part drabbas. Det ser jag som oerhört allvarligt, konstaterade Olofsson.

Inrikesministern: ”Det är fortfarande ovanligt”

På onsdagseftermiddagen intervjuade SR P1 Studio Ett inrikesminister Mikael Damberg (S) om utvecklingen och hur han ser på polischefens uppgift att det är farligt att vistas på svenska gator och torg. Detta efter att Sverige i sommar har bevittnat bland annat polismord i Göteborg, gangsteravrättning frisörsalong i Göteborg, två lekande barn som skottskadades i Stockholm och en så kallad drive by-skjutning i Stockholm.

Reportern: Anders Olofsson sa ju också här att folk som inte har någonting med det här att göra riskerar att skadas. Vad är din kommentar till att det har blivit farligt att vistas på svenska gator och torg?
Damberg: Nej, men det är fortfarande, tack och lov, väldigt ovanligt att människor hamnar i skott…
Reportern: Är det, det? Vi har ju haft flera den senaste tiden.
Damberg: Ja, men om man tittar på hur många människor vi är i Sverige så är det väldigt ovanligt att man drabbas av det…

Nedan följer en del av intervjun med inrikesminsitern. Hela intervjun går att lyssna på här från minut 05:00.

Väcker reaktioner

I sociala medier är det flera som har reagerat på inrikesministerns kommentar till polischefens uppgift om stor risk för tredje man.

LÄS ÄVEN: Nytt rekord i skjutningar i Sverige – Damberg: ”Vi är kompromisslösa mot gängen”

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.