Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – straffet var FÖR HÅRT
Damir Al-Ali Foto: Polisen

En syrier som fick asyl i Sverige i samband med migrantkaoset dömdes 2017 till fängelse i både tingsrätten och hovrätten för bland annat kidnappningsvåldtäkter och utpressning med vapen i Malmö. Mannen begärde resning i Högsta domstolen (HD) eftersom han påstod sig ha varit minderårig vid brotten vilket domstolarna inte trodde på. Trots att tidigare instanser redan behandlat frågan beviljade HD resning och hävdar att migranten bara var 16 år vid brottstillfällena. Justitiekanslern (JK) anser därför att fängelsedomen har varit för hård för syriern som nu beviljas 840 000 kronor i skadestånd från skattebetalarna.

Det var våren 2017 som Damir Al-Ali, tidigare namn Ali Al-Ali och enligt egen utsago född år 2001, utsatte kvinnor i Malmö för våldtäkter.

Vid en av våldtäkterna som begicks den 28 april 2017 av Damir och hans bror Mohammad Al-Ali, som sökte asyl i Sverige tillsammans med sin familj år 2014, låste de syriska bröderna in en kvinna i en källare och tvingade där henne att klä av sig naken.

Bröderna ägnade sig även åt att spruta kallt vatten på kvinnan. Därefter har de turats om att med kniv och pistolliknande föremål hota kvinnan till livet samtidigt som de pressat henne på pengar.

I källarutrymmet har bröderna enligt polisutredningen bundit fast kvinnans händer och fötter samt stoppat ett tygföremål i hennes mun. Därefter har de med flera andra okända gärningsmän tvingat kvinnan till vaginala, anala och orala samlag.

Tingsrätten dömde båda bröderna och ytterligare en man till fängelsestraff för bland annat våldtäkterna. Damir dömdes sammanlagt för två fall av grov våldtäkt, människorov, utpressning, stöld och olovlig körning till fängelse i tre år och tre månader samt utvisning.

Hovrätten: Damir är 18 år eller äldre

Damir överklagade domen till Hovrätten över Skåne och Blekinge och åberopade plötsligt ett födelsebevis från Syrien. Damir påstod att han var yngre än 18 år vid tillfället för kidnappningsvåldtäkterna men rätten gav handlingen lågt bevisvärde och skärpte istället fängelsestraffet till fyra år och sex månader samt utvisning.

Damir gav sig inte utan begärde resning hos Högsta domstolen. I februari 2020 fastslog Högsta domstolen att Damir varit under 18 år vid kidnappningsvåldäkterna. Nedan följer Högsta domstolens bedömning:

Hovrätten fick ärendet åter på sitt bord som sänkte straffet till fängelse i två år. Damir ska fortfarande utvisas till sitt hemland. Enligt uppgift till Samnytt har utvisningen fortfarande inte verkställts.

Tilldelas nära en miljon

Damir begärde skadestånd från staten för att han suttit fängslad i ung ålder vilket ska ha varit ”påfrestande såväl fysiskt som psykiskt”. Detta eftersom han uppges ha varit utsatt bland vuxna grovt kriminella personer.

Justitiekanslern anser att Damir har utsatts för ett för hårt straff sett till sin ålder och överskjutande strafftid om 14 månader. JK finner att 840 000 kronor är ett skäligt belopp för lidandet.

Nedan följer JK:s motivering för ersättningen:

LÄS ÄVEN: Roien och Marc rånade 14-årig svensk på skor – frias av hovrätten då hot saknas

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!