Las Palmas / MSB:s generaldirektör Dan Eliasson
Foto: Matti Mattila / faksimil Youtube

Inrikes

Dan Eliasson avgår efter kritiserade festresan till Las Palmas

Publicerad 1/6/2021
Annons

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson meddelar på onsdagen sin avgång. Den direkta orsaken är skandalresan till Kanarieöarna i strid med regeringens rekommendationer för att begränsa smittspridningen av covid-19. Eliasson får i stället en tjänst på regeringskansliet och behåller sin generaldirektörslön.

Avgången meddelas i ett pressmeddelande från MSB. Eliasson skriver att han bett om förflyttning och att regeringen ska fatta beslut inom kort. Han vidgår att hans agerande skadat förtroendet för myndigheten och att avgången syftar till att återställa detta. I övrigt vägrar Eliasson att kommentera saken.

LÄS MER: Dan Eliasson flög på semester i strid med egna myndighetens råd

Eliassons nöjestripp till solen över jul och nyår har väckt stark kritik. Det har också hans agerande efter resan gjort när han smet undan pressen vid hemkomsten och sedan försvarade resan som ”nödvändig”.

Ytterligare försvårande omständigheter är att det i efterhand framkommit att generaldirektören inte bara besökt sin dotter för julfirande så som han uppgett, utan också ägnat sig åt ett flitigt festande.

LÄS MER: Här är Eliassons nödvändiga resa: Gick på gayklubb och festade ”vilt” med statsradions kokainguru

Dan Eliasson tillträdde posten som generaldirektör för MSB i mars 2018. Han har tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket, Försäkringskassan och Polisen. Samtliga uppdrag har kantats av skandaler och kontroverser. Vart Eliasson nu kommer att ”förflyttas” är ännu oklart.

Uppdatering:

Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade senare på onsdagen att Eliasson ”sparkas snett uppåt”. Han får efter avgången en tjänst på regeringskansliet och behålla sin höga generaldirektörslön.

Enligt Damberg gjorde Eliasson sig skyldig till ”en missbedömning av situationen” när han mot regeringens smittskyddsrekommendationer reste till Las Palmas för att klubba och festa.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons