magnus-kjöller

Foto t v: Faksimil Facebook

Inrikes

Dansk erbjuder belöning för tips om stenar mot danska bilar

Publicerad 8/1/2021
Annons

Efter att någon ägnat sig åt att kasta stenar mot danskregistrerade bilar på E65 utfäster nu en dansk affärsman en belöning för den som kan lämna uppgifter om gärningsmannen. Samtidigt tackar svenska polisen nej till det danska företag som erbjudit sig tillhandahålla övervakningskameror som kan identifiera stenkastarna.

Stenkastningarna har pågått sedan april och sker på E65 mellan Ystad och Svedala. Då polisen ökade övervakningen av sträckan upphörde det tillfälligt men har sedermera fortsatt. Totalt har över 100 danska bilar attackerats.

LÄS MER: Livsfarliga stenattacker mot bilar fortsätter

Ingen misstänkt gripen

Trots polisens insatser med bland annat drönare har man ännu inte gripit någon misstänkt. Den till synes hopplösa situationen har fått den danske affärsmannen Magnus Kjöller att erbjuda 10 000 kronor till den som kan lämna värdefulla tips om fallet till polisen.

– Vi är många som är frustrerade att det inte hänt något ännu. Jag hoppas att belöningen kan få folk att kliva fram, säger han till statsradion.

LÄS ÄVEN: SVT lanserar ny teori: Stenkastarna offer för danska övergrepp

På polisen är man försiktigt optimistiska inför löftet om en belöning.

– Pengar talar ju alltid sitt eget språk. Det beror ju helt på om det kommer till rätta öron, som lyssnar in. Vi hoppas ju att man ändå ska välja att hjälpa polisen, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Tackar nej till övervakningskameror

Däremot vill polisen inte ta emot de övervakningskameror som man erbjudits från ett danskt företag som skulle öka chanserna att fånga gärningspersonerna på bild och identifiera dem. Det strider mot regler, uppger polisen i Skåne som motivering.

– Det skulle uppfattas som att vi gynnar enskilda företag, menar presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons