Medan det sprängs och skjuts så gott som dagligen i Sverige är det betydligt lugnare i de nordiska grannländerna där man ser med fasa på den svenska utvecklingen. En dansk kriminolog pekar ut den tystnadskulturen kring problematiken som den stora skandalen.

Med en okontrollerad massinvandring och vidöppna gränser har Sverige fått djupgående och systemhotande problem som inte finns i grannländerna. Ett av dessa är de återkommande sprängningarna där Sverige sticker ut inte bara i Norden utan hela västvärlden.

I fjol skedde 90 stycken sprängningar i Sverige och fram till och med den 31 juli i år 101 sprängdåd. DN har talat med tre nordiska kriminologer som följer utvecklingen i Sverige noga.

LÄS ÄVEN: Sverigebilden: ”Från fredlig välfärdsstat till Europas vapenmordshuvudstad”

Paul Larsson, professor och kriminolog på polishögskolan i Oslo, säger att han tror att det inte skett någon sprängning alls i Norge i år.

– Det finns förstås kriminella gäng i Norge nu, men grupperingarna är så många fler i Sverige. Det innebär fler konflikter och de pågår samtidigt, säger han.

Han påpekar också att Sverige har betydligt fler så kallade utsatta områden.

– I Norge finns inte några bostadsområden som liknar de svenska miljonprogrammen.

Tystnadskultur

Den danske kriminologen David Sausdal konstaterar att man har omkring 1 500 gängkriminella i Danmark medan Sverige har 30 000 – en situation som gör att den svenska polisen står inför en helt annan uppgift, konstaterar han.

Han betecknar också gängkriminaliteten i Sverige som mer våldsam och rörig.

Sausdal pekar ut tystnadskulturen kring gängkriminalitet som länge präglade svensk politik som ett stort problem.

– Det är egentligen den stora skandalen här. Problemen har funnits länge, men det är först de senaste två åren som man har börjat prata om dem på allvar.

Sverige oroar

Enligt Sausdal finns det en rädsla i Danmark för att gängkriminella från Sverige ska börja begå brott i landet, och enligt den finske kriminologen Markus Kaakinen har man i Finland en oro över utvecklingen i Sverige.

– Under valrörelsen var det en stor fråga, då frågade sig somliga om Finland riskerade att gå samma väg som Sverige och det orsakade en del politiska spänningar.

LÄS ÄVEN: Ekonom: Den förändrade Sverigebilden bidrar till kronfallet