Trafiken lamslogs under måndagsmorgonen i stora delar av Danmark. Anledningen är missnöjda åkare som protesterar mot en ny kilometerskatt för lastbilar.

Sent på söndagskvällen började lastbilar strategiskt placeras ut vid motorvägspåfarter runt om i Danmark. När morgonrusningen kom igång blev det därför kaos och totalstopp i trafiken på flera håll.

Polisen larmades ut för att uppmana lastbilschaufförerna att flytta på sig. I flera fall hörsammades ordningsmaktens förmaningar, i andra fall vägrade chaufförerna lyda order.

Avblåst aktion

Från början var det tänkt att protesten, som planerats i veckor, skulle bli betydligt mer omfattande. Men i torsdags avblåstes den officiellt och röster som tidigare propagerat för den drog tillbaka sitt stöd.

Anledningen var skarpa varningar från polisen, och påpekanden om att det är olagligt att blockera trafiken för att genomföra politiska manifestationer. Varningar som gjorde att arrangörerna fick kalla fötter.

Bilköer vid Köge söder om Köpenhamn. Facebook

De åkare och lastbilschaufförer som under måndagsmorgonen valde att, trots det, blockera trafiken gjorde så på eget initiativ. I några fall har det lett till att lastbilschaufförerna varslats om att de kommer bötfällas.

Ny klimatskatt

Det danska missnöjet handlar om en ny kilometerskatt för lastbilar som Danmarks socialdemokratiskt ledda ”mittenregering” drivit igenom tillsammans med sina stödpartier på vänsterkanten.

Den nya skatten kommer införas 1 januari 2025 och från och med 2030 ska det kosta i genomsnitt 13 danska kronor milen extra att köra lastbil i Danmark, är planen.

Officiellt heter det att kilometerskatten ska hjälpa till att rädda klimatet genom att förmå fler åkerier att satsa på eldrivna lastbilar.

– Skatten ska hjälpa till att omstrukturera den sektorn så att även de tunga vägtransporterna körs klimatvänligt i framtiden, har skatteminister Jeppe Bruss (s) tidigare sagt.

Kritiker: Handlar om skatt

Kritiker mot den nya kilometerskatten menar dock att den inte alls har med miljön att göra. Även eldrivna lastbilar kommer åläggas kilometerskatt, men lägre än för diesel- och bensindrivna fordon.

Istället, menar kritikerna, handlar det för regeringen med stödpartier om att hitta nya sätt att mjölka de danska skattebetalarna på pengar, där klimatet används som svepskäl.

Vissa åkerier, bland annat sådana som specialiserat sig på att transportera delar till Danmarks många vindkraftverk, har varnat för att de kommer tvingas lägga ned om kilometerskatten införs.