Under de senaste veckorna har flera danskar som kört mellan Ystad och Svedala utsatts för stenkastning och många har fått rutorna på bilen krossade.

Över 50 fall är kända sedan april varav alla utom ett har skett på E65 mellan Ystad och Svedala. På polisen är man förbryllade och har inga teorier om varför just danskregistrerade bilar drabbas.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. En sten genom rutan kan leda till skador på föraren och risk för att man kör av vägen eller krockar med en annan bil, säger Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad, till SVT Nyheter.

En person som utsattes har fått ögonskador av glassplittret. Den senaste stenkastningen skedde på E65 under onsdagen. Polisen har i dagsläget ingen misstänkt men ringer runt till de drabbade för att samla information. Händelserna rubriceras som framkallande av fara för annan och skadegörelse.

Livlig debatt i Facebookgrupp

Adam Månsson från Danmark har på väg till Bornholm drabbats två gånger av stenkastningen på E65. Då han skrev om det inträffade i Facebookgruppen Pendlernet Bornholm fick han ett stort gensvar från ett 20-tal drabbade. I fortsättningen kommer han att köra omvägen via väg 101.

– Det är en allvarlig situation att så många har råkat ut för detta. Man får köra i 100 kilometer i timmen på sträckan. Det är livsfarligt, säger Adam Månsson till Sydsvenskan.

Händelserna har fått stor uppmärksamhet i Danmark med flera artiklar i olika medier.