Trots att Samhalls uppdrag är att ge personer med omfattande funktionsnedsättningar arbete vittnar flera personer på insidan om att man sätter affärerna före människan och sållar bort de svagaste.

De omkring sex miljarder kronor Samhall varje år tilldelas ska gå till att erbjuda jobb till personer med så pass omfattande funktionsnedsättning att de inte kan få något annat arbete. Men det är inte längre de allra svagaste som får jobben.

En av de som talat med SVT Uppdrag granskning är Urban Nyman som började på Samhall under tidigt 2000-tal där han verkat som både affärschef och områdeschef.

– Man pratade aldrig om funktionshinder eller funktionsvariationer, det var ständiga diskussioner om nya affärer och ekonomi. Det var det stora fokuset, de sista tio åren ökade det undan för undan. Så man försökte, från Samhalls sida, hitta personer som egentligen har så lite funktionshinder som möjligt som klarar jobben så bra det går.

Efter 18 år som chef fick han nog och sade upp sig.

– När man läser att Samhall ska anställa de med störst behov – det gör man absolut inte. Det är mer affärerna som styr vem man tar in än personens behov, säger han.

Kartlägger arbetssökande

En annan tidigare chef är Jimmy Wallmo som berättar hur han tillsammans med andra områdeschefer åkt på rekryteringsträffar på Arbetsförmedlingen för att intervjua och kartlägga arbetssökande.

– Vi hade en lista som vi skulle bocka av på förbehåll och vi hade budskapet ”bara starka stå och gå”. Inga svaga medarbetare för de här måste matchas in i de här uppdragen, säger han.

På Samhall säger sig styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård inte känna igen bilden.

– Det är mycket olyckligt. Vi har ett väldigt bra samarbete med Arbetsförmedlingen, och detta får vi naturligtvis ta upp med Arbetsförmedlingen, för så ska det inte försiggå. Jag tror inte att det försiggår i många fall, men ett fall är ett för mycket.

Trängts undan även av nyanlända

I en debattartikel publicerad i Expressen i mitten av april tog liberalerna Gulan Avci och Malin Danielsson upp att Samhall efter ett beslut ”inte längre ska användas som ändhållplats för Socialdemokraternas misslyckade integrationspolitik” där de som jobben varit avsedda för trängts undan för att ge plats åt migranter.

I en utredning Liberalerna beställde 2018 framkom att mer än hälften av Samhalls anställda är födda utanför Sverige, oftast nyanlända och kvinnor som haft svårt att få ett jobb på grund av språksvårigheter och låg eller ingen utbildning.