Två män, en syrier och en somalier, åtalas för delaktighet i sommarens brutala rånmord på en camping i Katrineholm. Offret, en 20-årig man, knivhöggs flera gånger och skadades så pass allvarligt att han avled.

Det är natten till 3 juli i år som ett par tyska turister på Djulö camping i Katrineholm väcks av en grupp arabiska män som är osams och skriker högt på campingens parkering. När de tittar ut genom fönstret på sin husbil ser de två mörkklädda män springa från parkeringen, i riktning bort från campingen.

Foto: Polisen

Tyskarna går och lägger sig, men vaknar till en stund senare av en man som stönar utanför och inte verkar må bra. När de öppnar dörren ser de en man ligga på rygg mellan ett par bilar. Mannen reser sig upp, går några meter mot husbilen, men lägger sig därefter ned på marken igen.

Turisterna tycker situationen är obehaglig, larmar polisen, och ropar till mannen att hjälp är på väg. De låser därefter in sig i husbilen igen.

20-årig syrier

När den första polispatrullen anländer till platsen upptäcker den att mannen på parkeringen är svårt skadad. Han är knivskuren i bland annat ansiktet, nacken och benet och har förlorat mycket blod.

I ambulansen på väg till sjukhuset drabbas den knivskurne mannen av hjärtstopp. Han dödförklaras när han anländer till sjukhuset.

Foto: Polisen

Den avlidne mannen är 20 år gammal, kommer från Syrien, och är ett av barnen i en syrisk fembarnsfamilj som kommit till Sverige under migrantkrisen. Såväl han som hans två bröder är kända av polisen sedan tidigare.

Genom förhör lyckas polisen klarlägga att 20-åringen lurats till Djulö camping i tron att han ska göra upp någon form av illegal affär. Väl på platsen har han istället rånats på de kontanter han haft med sig, knivskurits och lämnats att dö.

Tipset från Saudiarabien

Dagen därpå kommer en arabisk man i 40-årsåldern in på polisstationen i Katrineholm. Han berättar att hans 16-årige son, som är på besök hos sin farbror i Saudiarabien, har upplysningar om mordet på campingen under den gångna natten.

Sonen har varit utomlands i flera veckor och har själv inte något med mordet att göra. Däremot har han ett umgänge i Sverige som hans föräldrar inte uppskattar. Familjen försöker bryta sonens umgänge, och planen är att de allihop ska flytta till Saudiarabien.

Genom tipset får polisen namnet på två syriska män som pekas ut för mordet på campingen. Den ene är 21-årige Mohammad Alalloush. Den andre 23-årige Adel Abdalkader Al Ajeil. Dessutom ska en tredje man, en somalier som tipsaren inte vet namnet på, ha funnits med vid mordet.

LÄS MER: Syrisk migrant begärd häktad för brutalt mord på campingplats

Rymmer till hemlandet

Kort efter att polisen tipsats om de två männen grips Mohammad Alalloush utanför sin flickväns arbetsplats. Ganska snart fattar polisen misstankar om att den tredje personen är 35-årige Abdulqadir ”Abdi” Yasin Farah. Han är känd av polisen sedan tidigare. Även han grips av polisen.

Adel Abdalkader Al Ajeil lyckas polisen emellertid inte få tag på. Han stoppas visserligen av polis dagen efter mordet och verkar då ”nervös i sitt beteende”. Men det är några timmar innan polisen får tips om att han är inblandad i det.

När polisen försöker få tag på den 23-årige mannen igen lyckas de inte. De får genom vittnesförhör veta att han flytt landet. Turkiet, Egypten, Syrien och Irak är platser han uppges kunna befinna sig på. I augusti går polisen ut med en internationell efterlysning efter Al Ajeil.

LÄS ÄVEN: Polisen efterlyser syrier för campingmord – har flytt till hemlandet

Åtalas

Nu åtalas Mohammad Alalloush och Abdulqadir Yasin Farah för sin inblandning i rånmordet på Djulö camping. De åtalas båda för grovt rån mot den 20-årige man som mördades vid tillfället.

Abdulqadir Yasin Farah åtalas dessutom för grovt vapenbrott eftersom han innehaft en pistol.

Däremot är det ingen av de båda männen som åtalas för själva mordet. Polisens utredare misstänker att det var Adel Abdalkader Al Ajeil som högg ihjäl 20-åringen.

Adel Abdalkader Al Ajeil jagas fortfarande av polisen. Foto: Polisen

Förgrep sig på minderåriga

Abdulqadir Yasin Farah dömdes så sent som förra veckan till fyra månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot en 14-årig flicka. Han är tidigare dömd för flera våldsbrott, bland annat rån och grov misshandel.

Yasin Farah kom till Sverige från Somalia år 2000. Han beviljades permanent uppehållstillstånd efter två månader. Han är inte svensk medborgare.

Mohammad Alalloush kom till Sverige under migrantkrisen i oktober 2015. Han beviljades permanent uppehållstillstånd i Sverige året därpå.

Alalloush är dömd för flera brott i Sverige. 2019 dömdes han för sexuellt ofredande mot en 13-årig flicka. Samma år blev han svensk medborgare.