Skärmdump från Facebook med demonstrationstillstånd

Inrikes

De ”ensamkommandes” demonstration flyttar igen – polisen beviljar nytt tillstånd trots tidigare brott

Publicerad 9/1/2017
Annons

Polisen har beviljat ett nytt demonstrationstillstånd till den pågående sittstrejken av afghanska ensamkommande trots flera brott mot föregående tillstånd. Denna gång flyttar demonstrationen till Norra Bantorget. Polisen säger att ensamkommande teoretiskt sett kan demonstrera hur länge de vill: ”Finns ingen begränsning i lagen”.

Så kallade ensamkommande barn från Afghanistan som enats under parollen ”Ung i Sverige” har fått ett nytt tillstånd från polisen för att fortsätta sin demonstration som pågår i flera veckor. Demonstranter, flera av dem har fått ett slutgiltigt avslag på sin asylansökan, kräver en allmän amnesti för alla afghaner och menar att Afghanistan inte är ett säkert land att återvända till. Demonstrationen pågick sedan början av augusti på Mynttorget och sedan på Medborgarplatsen och har kantats av flera lagöverträdelser.

Enligt tillståndsvillkoren skulle demonstrationen vara avslutad senast kl. 22 varje dag. Dock har demonstranterna vid upprepade tillfällen stannat kvar på torget under hela natten. Dessutom rapporterades det om droghandel och andra brott i anslutning till demonstrationen. Nu beviljar polismyndigheten ensamkommande ett nytt tillstånd som gäller för Norra Bantorget till och med den 17 september.

Samhällsnytt når polisens presstalesman Kjell Lindgren på telefon som bekräftar att det pågår flera förundersökningar om brott mot tidigare tillståndsvillkor.

Hur kommer det sig att polisen beviljar ett nytt tillstånd?

– Som lagstiftningen säger kan vi säga nej till demonstrationer i princip vid två tillfällen: det är om vi anser att det finns risk för svårare oordning eller att en massa brott begåtts. Och det kan vi inte säga i det här fallet.

Det har också rapporterats om droghandel i anslutning till demonstrationen…

– Det räcker inte.

Kjell Lindgren hänvisar till ett rättsfall från Salem kommun från början av 2000-talet:

– Där hade vi en historik att det var våldsamt dessutom. Och kontentan blev ”Då får ni se till att det blir fler poliser istället”. Det krävs alltså väldigt mycket för att vi ska kunna säga nej.

Lindgren menar att det var domstolens bedömning och därmed kan inte polisen göra något mer:

– I det här fallet det som inträffat är att de inte hållit tiderna och vi skriver anmälan som du säger vid varje tillfälle när man inte uppfyller villkoren.

Hur länge ska de få demonstrera?

-Det finns ingen begränsning i lagen för hur länge en demonstration ska få hållas. Dock är det inte meningen att man ska få ockupera en plats för all evighet så det är en diskussion som pågår. Lagstiftningen sätter dock ingen begränsning på det sättet.

Så teoretiskt sett kan de demonstrera hur länge de vill?

-Ja, teoretiskt sett är det möjligt, men vi måste ta hänsyn till andra ansökningar om demonstrationer.

Talesmannen bekräftar också att polisen kommer att bevilja tillstånd för dagens marsch av ensamkommande som startar kl. 18.00 och går genom centrala Stockholm till den nya platsen på Norra Bantorget.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons