Polismästare Jan Evensson, chef för regionpolis­chefens kansli i Stockholm, möter växande kritik i sociala medier efter att igår ha vädjat till de kriminella att ”sansa sig” mot bakgrund av helgens granatdåd i Stockholmsförorten Vårby Gård då en man dödades.

Utspelet gjordes i Sveriges Televisions ”Rapport” igår då Evertsson intervjuades om söndagens dåd. Polismästaren säger i inslaget att man befarat att någon oskyldig förr eller senare kommer att komma till skada eftersom handgranater blivit allt vanligare i Sverige.

– Vi har ju sett det här som ett riskmoment eftersom handgranater de senaste åren använts i större omfattning. Och det här måste få ett slut nu, de här kriminella elementen måste sansa sig, och det är dags att avsluta den här typen av våldskapital för tredje man kan bli skadade och här har vi ett bevis på att de blir det också, säger han.

Men i sociala medier, på Twitter och Facebook, är det många som reagerar mot att polisen verkar så pass eftergiven. En av dem som reagerar är den borgerliga debattören Thomas Gür som är kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida.

”När statsmakten vädjar till kriminella”, skriver han på Facebook. Paulina Neuding, krönikör på Svenska Dagbladet och chefredaktör för tidskriften Kvartal är en annan borgerlig röst som är kritisk, liksom Mellanösternvetaren Eli Göndör, son till förintelseöverlevaren Ferenc Göndör.

Många av kritikerna tror inte att de kriminella kommer lyssna på polisens vädjanden om att sluta upp med att använda handgranater eller andra grova vapen.

Samhällsnytt söker Jan Evensson för kommentar.