De sa att asbest var ofarligt. De sa att kvicksilver i tänderna var ofarligt. För 70 år sedan rekommenderade amerikanska doktorer kvinnor som var gravida att röka cigaretter, detta för att hjälpa till med förstoppningar i magen. Kokain användes som smärtstillande hos tandläkaren. Radioaktiva leksaker såldes till småbarn (Gilbert U-238 Atomic Energy Laboratory). Svenska myndigheter uppmanade befolkningen att ta svininfluensavaccinet, vilket verkar ha lett till narkolepsi. Numera har Socialstyrelsen ändrat rekommendationerna till att inte ge vaccinet till personer under 18 år efter att Pandemrix på EU-nivå förlorat sin behandlingsrekommendation för ungdomar och barn.

Listan kan göras lång över metoder, substanser eller ämnen som sågs som ofarliga och fantastiska. Skulle man på den tiden ha varnat för detta, och det senaste exemplet var ju nyligen med Pandemrix, skulle man betraktats som foliehatt eller haverist.

Men, mycket av det man proppade i folks tänder, hus och kroppar, det som ansågs ofarligt, är numera förbjudet. Man hade fel. Människor fick lida för det. Kanske till och med dog på grund av det.

Idag lever vi alla i ett hav av mobilstrålning. För närvarande 4G, och vi står på randen till en storskalig lansering av 5G.

Men endast på obskyra ställen på internet kan man läsa kritiskt ifrågasättande av det okritiska hyllandet av nya master, snabbare teknologi, mer strålning.

Som Samhällsnytt rapporterat har dock flera olika städer runtom i Europa redan förbjudit de nya 5G-masterna. Nyligen konstaterade dessutom en italiensk domstol att mobilanvändning ledde till hjärntumör.

LÄS ÄVEN: Italiensk domstol slår fast – mobiltelefonanvändning ledde till hjärntumör

Kalifornien sa redan 2017 att mobiltelefoner kan orsaka hälsoproblem. Till och med Expressen skrev redan 2006 om mobilstrålning i en artikel med namnet ”Sju fick hjärncancer – flyr från tumörhuset”.

Samtidigt hör jag hur vänner eller vänners vänner, ner i unga åldrar får cancer och dör. Två tjejkompisar i 20-25 års åldern och nu en 15 årig grabb i fysisk form som nyligen diagnosticerades med cancer.

Jag kan inte vara säker på vad som orsakat det såklart, det verkar ingen kunna, men när historien visat oss att myndigheter och företags försäkran om produkters ofarlighet och förträfflighet i många fall varit helt fel borde det åtminstone få oss att överväga möjligheten att allt som introduceras inte är nyttigt och kan vara skadligt.

Personligen har jag mer och mer undrat över cancerepidemin vi ser nu – och allt mer betvivlar jag att det är slumpmässigt.

Vad det beror på kan man bara gissa. De enorma mängder syntetiska tillsatser vi får i oss i maten är en hypotes. Kemikalier i kläderna en annan. Plaster i köksredskap en tredje. Och strålning från mobiltelefoner och master kan vara en ytterligare en orsak.

I en artikel i Ny Teknik förra året skrevs om en amerikansk stad som förbjöd 5G. Dock menar citerade forskare i artikeln att ”bevis vi har i dag motsäger hypotesen om att mobiltelefoner ökar risken för cancer”.

I en artikel på SR om en 5G-protest i Umeå som hölls nyligen skrevs följande:

Jimmy Estenberg, myndighetsspecialist på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att de inte kunnat göra någon fullständig riskbedömning av 5G eftersom tekniken är ny. Ändå vill han tona ner hälsoriskerna som det kan medföra.

– Utifrån det vi känner till hittills finns det inte direkt något att oroa sig för, säger Estenberg.

Låter det betryggande? Det skulle inte förvåna mig om de sa samma sak om Pandemrix, asbest, kvicksilver och den radioaktiva leksaken.

Vem vet – kanske står vi där om 5, 10 eller 15 år och konstaterar att strålning från 4G- och 5G-master också var skadligt för människan.

Men oavsett så menar jag att cancerepidemin, som dessutom vad det verkar ofta går långt ner i åldrarna, vittnar om att något är galet i vårt samhälle idag. Och vi borde ta det på mer allvar.